Svijet

Kinezi omaškom objavili tajni dokument i razotkrili monstruozne planove prema Ujgurima

Neka postupno mijenjaju svoje razmišljanje i razumijevanje te transformiraju svoje vrijednosti i poglede na život promjenom okoline i radom.

Riječ je o citatu iz dokumenta Nankai Report, izvještaja koji je izradio Kineski institut za bogatstvo i ekonomiju na Univerzitetu Nankai. Tekst je bio pogreškom objavljen na mrežnim stranicama u ljeto prošle godine (izrađen je godinu dana ranije), ubrzo je uklonjen, ali ga se dr. Adrian Zenz ipak dokopao i tako došao do ključnih informacija za svoju analizu “Prisilni rad i nasilno raseljavanje u Xinjiangu” koji je u utorak objavila američka Jamestown Foundation. Nankai Report otkriva informacije o planovima kineske vlade da raseljavanjem radne snage muslimanske ujgurske manjine u zapadnoj pokrajini Xinjiang (Istočni Turkestan) oslabi koheziju te zajednice.

Nankai Report donosi “snažne i mjerodavne dokaze o prisilnoj regrutaciji velikog opsega u sklopu preseljenja radne snage i za shvaćanje prirode takvih transfera u druge pokrajine”. Navodi da su ti transferi – a riječ je o 1,6 miliona ljudi – namijenjeni “smanjenju troškova rada za kompanije”, piše dr. Zenz u svom dokumentu. I dodaje kako Report u potpunosti razotkriva da je projekt “ublažavanja siromaštva” u toj regiji doveo do izuzetno negativnog ishoda.

Potvrđuje se da je država poduzela drastične kratkoročne mjere smještanja mnogih Ujgura u “centre za odgoj i obuku”, što je eufemizam za logore za preodgoj. Report navodi da su transferi radne snage dugoročna mjera s ciljem “asimilacije”, “smanjenja gustoće naseljenosti Ujgura” te “ublažavanja utjecaja religije”. Sve to treba, razumljivo, provesti “tiho”, bez ikakve potrebe da se pretjerano obznanjuje na međunarodnoj razini.

Posebno je interesantan podatak o “smanjenju troškova rada” za kompanije, što, prevedeno, znači da je riječ o prisilnom radu za koji se u pravilu ne plaća. A da bi mogli organizirati prebacivanje ljudi, prvo su seljacima i stočarima, Ujgurima, oduzeli pravo na zemlju i stada kako bi ih, naglašava dr. Zenz, “oslobodili” da mogu postati radnici u industriji (u skladu s tezom koja je vrijedila u svim komunističkim režimima da je potrebno ojačati radničku klasu).

Iako to ovi nisu tražili, ali to ne brine pretjerano arhitekte “preseljenja naroda”. Usporedo se provodi proces dovođenja 300.000 Han Kineza u pokrajinu do 2022. godine, koji bi preuzeli utjecajne pozicije i tako “optimizirali populacijsku strukturu južnog Xinjianga”.

Saff

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.