Region

Policija objavila snimke spašavanja: Migranti zalutali u minsko polje, jedan poginuo

Jučer su u šumi pronađeni povrijeđeni migranti te jedan mrtav muškarac

Hrvatska policija je objavila detalje akcije u kojoj je spašeno 10 migranata koji su se nalazili u šumi između naselja Modruš i Lička Jesenica.

Podsjetimo, jučer su kod Saborskog u šumi pronađeni povrijeđeni migranti te jedan mrtav muškarac.

Pripadnici ATJ Lučko helikopterom su detaljno pretraživali područje te pronašli i spasili ostale iz grupe koja je prešla granicu te ušla u minski sumnjivo područje. Mlađi muškarac stao je na nepoznatu eksplozivnu napravu i na mjestu poginuo, a drugi iz te skupine su povrijeđeni, objavila je hrvatska policija na zvaničnoj stranici.null

“Nakon zaprimljene dojave policijski službenici su pronašli jednog smrtno stradalog i jednog povrijeđenog muškarca, dok se ostatak grupe udaljio u nepoznatom smjeru. Tokom jučerašnjeg dana pripadnici ATJ Lučko detaljno su helikopterom pretraživali teren iz zraka sa ciljem lociranja ostalih osoba iz grupe. S obzirom da su ih locirali na minski sumnjivom području u dubini šume između naselja Modruš i Lička Jesenica u ranim večernjim satima, uvjeti nisu dozvoljavali daljnje postupanje policije i sigurno izvlačenje migranata, odnosno njihovo spašavanje. Stoga su ih policijski službenici, putem razglasa iz helikoptera, na engleskom jeziku upozorili da se nalaze u minski sumnjivom području te da ostanu na pozicijama do dolaska spasilačkog tima”, saopćila je danas policija.

Pirotehničari ATJ Lučko odredili su najkraći put od sigurne zone do njih te danas, u ranim jutarnjim satima započeli s pregledom terena i stvaranjem sigurnog koridora za izvlačenje kroz minski sumnjivo područje.

Nakon nekoliko sati rada te osiguranih i označenih 500 metara staze, deset osoba je spašeno te im je pružena liječnička pomoć.

“U ovom trenutku šest osoba izrazilo je namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, dok su ostale osobe s obzirom da su bile ozlijeđene, medicinski zbrinute. Jedna od njih nalazi se u životnoj opasnosti”, kažu iz policije.

Fokus.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.