Region

Šefik Džaferović: Najvažniji način rješavanja migrantske krize u BiH je zaštita istočne granice

Vraćanje migranata svojim kućama kroz postizanje sporazuma sa državama iz kojih oni dolaze u Bosnu i Hercegovinu je jedno od rješenja, ali je najvažniji način rješavanja migrantske krize za Bosnu i Hercegovinu kvalitetna zaštita naše istočne granice jer mi jednostavno moramo zaštititi svoju granicu i ne dozvoliti migrantima da ulaze u Bosnu i Hercegovinu, poručio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

S obzirom na najave da se s ljepšim vremenom očekuje novi migrantski val, Džaferović je govorio o tome koliko i šta trebaju kada je migrantska kriza u pitanju učiniti vlasti BiH, a šta EU iz koje oni i dolaze i koja je njihovo krajnje odredište.

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se opet bavilo jednim pitanjem za koje po Ustavu BiH nema operativnu nadležnost. Ali, bavili smo se jer mi želimo da se bavimo svim mogućim, a pogotovo gorućim pitanjima u BiH. I nadležni smo na kraju krajeva. Zato ne u smislu operativnih nadležnosti, nego jednostavno kao najviši izvršni organ vlasti u Bosni i Hercegovini smo dužni da kažemo, da usmjerimo. Želimo da se bavimo time. I bavili smo se time. Nismo željeli da budemo po strani”, kaže Džaferović.

Na svakoj sjednici Predsjedništva BiH, navodi, imaju informaciju o stanju migracija u Bosni i Hercegovini.

“Usvajali smo i neke vrlo važne i vrlo bitne zaključke i poduzimali neke mjere iz svoje nadležnosti kao što je angažiranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kako bi se rješavalo pitanje migracijske krize u Bosni i Hercegovini. Jedan od načina rješavanja migrantske krize je naravno zaključivanje sporazuma o readmisiji sa drugim državama. Jer, migrante iz Bosne i Hercegovine možete vraćati njihovim kućama ili zemljama porijekla ukoliko su oni problem za nacionalnu sigurnost imenom i prezimenom i tu nam ne treba nikakav sporazum, ukoliko čine neka druga krivična djela također ne treba nikakav sporazum i ukoliko žele da se vrate”, kaže Džaferović.

– Unaprijeđen odnos sa NATO-om –

Svi drugi migranti, navodi član kolektivnog šefa države, potpadaju pod taj sporazum o readmisiji.

“Dakle, mora se zaključiti ugovor. Čitave su to procedure koje se moraju ispoštovati. Prvo da bi se postigao sporazum, a onda potom i realizirao taj sporazum. Uspjeli smo da iskoristimo jednu posjetu koja je bila planirana Pakistanu. Tamo sam išao na osnovu odluke Predsjedništva BiH. I dobili smo od Pakistana saglasnost da sa tom državom zaključimo sporazum o readmisiji. To je vrlo važna stvar. Predsjedništvo BiH je odobrilo Vijeću ministara BiH da pregovara i sa drugim državama odakle dolaze migranti zaključi sporazume o readmisiji i taj proces je u toku”, naglašava Džaferović.

To je, navodi, samo jedan od načina rješavanja migrantske krize.

“Najvažniji način rješavanja migrantske krize za Bosnu i Hercegovinu je kvalitetna zaštita naše istočne granice. Mi jednostavno moramo zaštititi svoju granicu i ne dozvoliti migrantima da ulaze u Bosnu i Hercegovinu. Migranti ne trebaju Bosni i Hercegovini, oni sami ne žele da ostanu u Bosni i Hercegovini. A, dolaze iz EU, preko Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore u BiH. I onda opet na granici sa EU, u Hrvatskoj je bedem i onda ostaju ovdje u Bosni i Hercegovini”, ističe Džaferović.

Konačno se, kaže, počelo upravljati ili uspostavljati sistem upravljanja migrantskom krizom.

“Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić je tu uradio jedan dobar posao. Imao je moju stalnu podršku u tome. I imat će je i dalje. Migrantska kriza pored pandemije je jedan od vrućih krompira kojeg mi sada držimo u svojim rukama i pokušavamo da to pitanje rješavamo. Ključ je zaštita istočne granice i jačanje Granične policije Bosne i Hercegovine i sprečavanje migranata da dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Ima tu još jedna stvar. Evropska unija je na neki način stalnim prijemima, odobravanjem azila iz nekih svojih potreba, praktički proizvela tu migrantsku krizu, a onda se uspostavi tvrda granica sa Evropskom unijom, ovdje između Bosne i Hercegovine i Hrvatske i migranti ostaju tu gdje jesu. Imaju dva puta. Ili da ti migranti odu u EU ili da Evropska unija jednostavno kaže da više ne želi migrante i da onda sve te migrante na osnovu sporazuma o readmisiji vrati u njihove zemlje i da novi ne dolaze. To je jedini način kako je moguće zaustaviti migrantsku krizu”, stava je Džaferović

Saff

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.