Region

(FOTO) Najstarije muslimansko mezarje u Bosni i Hercegovini

Najstarije muslimansko mezarje u Bosni i Hercegovini-na Presjeci kod Ustikoline,prijevoju udaljenom od Ustikoline oko šest kilometara.

-tačan nastanak mezarja je nepoznat,ali vezuje se za 15.vijek i bilo je aktivno nešto manje od stotinu godina.To je ustvari jedan vještački napravljen plato,priblizno kvadratnog oblika,nastao tako što je ta površina opkopana rovom širine oko 4 metra i dubine 1.5 metara sa istočne i juzne strane,te oko dva metra sa sjeverne i zapadne strane.

Potom je sa svih strana izgrađen kameni potporni zid prosječne visine 1.5 metara.Očigledno je prostor za mezarje predhodno pomno odabran i uređen što potvrđuje tezu da se radi o sjedilačkoj zajednici.

Izvor : Radio Sarajevo

Tvrtko I Kotromanić se ovdje jedva odbranio od Turaka desetak godina prije kososvksog boja.Safvet beg Bašagić navodi da su tok prilikom turski askeri osvojili Prijepolje,Prevlja,Čajniče,Ustikolnu,Nevesinje,Konjic te se na nesreću sa plijenom odmah vratili u Edirne.

Kako su Osmanlije još od 1418.godine bili dominantna snaga u Ustikolini,s brojnom vojnom posadom,ojačana trgovcima i misionarima,nije teško zaključiti da je tu odma morala biti bogomolja a Mustafa Imamović spominje da je tu već 1430.godine sagrađena prva dzematska dzamija i tekija koji je dao sagraditi osobno Isha beg Ishaković a koju je odnijela Drina u velikom povodnju 1737.godine.

Secretsof.world

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.