Svijet

Bitcoin raste sedmi uzastopni dan, očekuje se rušenje historijskog rekorda

Rastu bitcoina svakako su doprinijele i ohrabrujuće informacije o velikom interesu klijenata Goldman Sachsa za najpopularniju kriptovalutu

Pozitivan niz bitcoina u četvrtak se protegnuo na sedmi uzastopni dan.null

Najpopularnija kriptovaluta u četvrtak je vrijedila više od 56.840 dolara i tako se sasvim približila rekordnoj razini od 58.332 dolara. Dio analitičara očekuje da će bitcoin prvi put u historiji probiti razinu od 60.000 dolara.

Ovoga puta investitori ulaze u bitcoin ponajprije zbog zaštite od očekivane buduće inflacije bez obzira na to što još nema razloga za pretjeranu zabrinutost oko rasta cijena.

Rastu bitcoina svakako su doprinijele i ohrabrujuće informacije o velikom interesu klijenata Goldman Sachsa za najpopularniju kriptovalutu.null

U očima investitora to je digitalno zlato, zaštita od svih ekscesa koje će neizbježno uzrokovati divlje tiskanje novca u režiji središnjih banaka, odnosno prije svega visoka inflacija i devalvacija klasičnih valuta. Kako cijene zlata već nekoliko mjeseci lagano opadaju, postaje sve jasnije da je bitcoin doista preuzeo njegovu ulogu u mnogim portfeljima velikih igrača.

Evropska centralna banka (ECB) značajno je u četvrtak podigla procjenu stope inflacije u eurozoni u ovoj godini i najavila brži tempo kupnje imovine u idućem kvartalu kako bi osigurala povoljne uvjete finansiranja ekonomije.

Ove godine ECB, sada, očekuje inflaciju od 1,5 posto, nasuprot 1,0 posto projiciranih u izvještaju u decembru 2020.

Podsjetivši da je u siječnju i veljači inflacija u eurozoni iznosila 0,9 posto, nakon minus 0,3 posto u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu, predsjednica ECB-a Christine Lagarde pripisala je ubrzani rast cijena na početku godine privremenim čimbenicima i višim cijenama energije, javlja SEEbiz.

Fokus.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.