Svijet

Delegacija UN-a posjetit će otok na koji Bangladeš premješta Rohingya izbjeglice

Nakon jednogodišnjih pregovora Ujedinjene nacije (UN) i Bangladeš su postigli dogovor kojim je odobreno da međunarodna delegacija posjeti udaljeni otok na kojeg bangladežanske vlasti premještaju Rohingya izbjeglice, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegacija UN-a će izvršiti tehnički pregled i procjenu stanja na otoku Bhasan Char na kojem su vlasti Bangladeša, uprkos protivljenju UN-a i grupa za zaštitu ljudskih prava, izgradile stambene komplekse i već iz prepunih kampova u Cox’s Bazaru preselile više od 13.000 Rohingya izbjeglica.

Dogovor o slanju međunarodne delegacije postignut je na sastanku predstavnika Misije UN-a u Bangaldešu i zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova te zemlje.

ROHINJE NA “PLUTAJUĆEM OSTRVU” /VIDEO/

https://saff.ba/rohinje-na-plutajucem-ostrvu-video/embed/#?secret=Ysv9tevmOU

“UN je pristao poslati delegaciju na otok Bhasan Char i to u što kraćem roku, a pregovori o tehničkim detaljima posjete su u toku“, kazao je za AA Mostafa Mohammad Sazzad, predstavnik UNHCR-a u Dhaki.

Politički direktor u Ministarstvu vanjskih poslova Bangladeša Delwar Hossain je za AA kazao kako bi UN-ova delegacija na otok trebala otputovati sredinom naredne sedmice. On je izrazio nadu da će delegacija biti zadovoljna izgrađenim kompleksima za smještaj više od 100.000 Rohingya izbjeglica koje su iz Mijanmara ranije izbjegle u kampove u Cox’s Bazaru.

Najmanje 1,2 miliona Rohingya izbjeglica boravi u prepunim kampovima u Cox’s Bazaru. Većina tih izbjeglica su iz Mijanmara prognane tokom operacija mijanmarske vojske u Arakanu.

Međunarodne grupe za zaštiti ljudskih prava protive se planu bangladežanskih vlasti o premještanju izbjeglica na udaljeni otok, dok iz Vlade Bangladeša tvrde da će izbjeglice imati dobre uvjete u stambenim kompleksima u koje je uloženo više od 350 miliona dolara.

Anadolu Agency

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.