Zanimljivosti

Iz Njemačke se vratio u domovinu i pokrenuo biznis: U Bosni se bolje diše, oni koji su otišli znaju o čemu govorim

Mujo je sada jedini prijavljeni u svojoj firmi, ali kako kaže, uskoro, kada u proljeće bude potreba za ozbiljnijim poslovima, uposlit će i pomoćne radnike.

Da se može živjeti i raditi u svojoj zemlji, primjerom dokazuje i mladi Mujo Šahman iz Vlasinja nadomak Jajca. Nakon što je živio i radio u Njemačkoj i Švicarskoj, ovaj dvadesetdvogodišnjak odlučio je pokrenuti vlastiti posao u rodnom mjestu u čemu mu je pomogao i poticaj Općine Jajce.

Prije pet mjeseci, nakon što su mu odobrena početna sredstva, Mujo je registrovao građevinski obrt „Šahman“. Za sada je jedini prijavljeni u svojoj firmi, ali kako kaže, uskoro, kada u proljeće bude potreba za ozbiljnijim poslovima, uposlit će i pomoćne radnike.

Mujo Šahman/ COD Jajce

– Posla zaista ima, ne mogu se žaliti. Već sam odradio projekte na području općine Jajce i Mrkonjić Grada, a dogovoreni su i novi poslovi za proljeće. Ovaj zanat naučio sam od svog oca, a dodatno sam se usavršio radeći u inostranstvu. Posla se ne bojim i radim najbolje što mogu, a zadovoljne mušterije najveća su mi nagrada i preporuka za nove poduhvate, rekao je Mujo Šahman.

U jeku odlaska mladih koji jedinu alternativu za bolji život vide u odlasku iz zemlje, Mujo kaže:

“Razumijem mlade koji odlaze, ali prije nego se odluče na taj korak trebali bi razmisliti i pokušati pokrenuti posao u svojoj zemlji. Činjenica je da su nam neophodni stručni majstori, zidari, tokari, vodoinstalateri i ostale vrste zanata. Posla ima i živjeti se može. Ne mogu razumjeti mnoge ljude koji se u sopstvenom gradu ustručavaju raditi pojedine poslove, ali u inostranstvu rade sve i svašta, i to po nekoliko poslova. Razumijem da je kod većine ključni faktor novac koji se zaradi, ali u Bosni se bolje diše, puna su pluća i mirna duša, oni koji su otišli najbolje razumiju o čemu govorim, za kraj je rekao Mujo.

bh-index.info

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.