Svijet

Erdogan: Pokušali su sve od terorizma do vojnih udara, ali nisu uspjeli naš narod oboriti na koljena..

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako bi se ta zemlja suočila sa većim nametima od onih u Sevresu ukoliko bi pokazala i najmanju slabost.

Erdogan se obratio učesnicima ceremonije dodjele Državne medalje pohvale koja je održana u Predsjedničkoj palati u Ankari.

On je istakao važnost nastavka odlučne borbe protiv terorizma u Turskoj i upozorio da bi pokazivanje bilo kakve slabosti u toj borbi zemlju suočilo s velikim vanjskih nametima koji bi bili gori od onih sa kojim se suočavala prilikom sklapanja mirovnog sporazuma u Sevresu.

“Seldžučka i Osmanska država su se urušile, kako zbog vanjskih napada, tako i zbog unutrašnjih podjela. Nećemo dozvoliti da se sa istim problemom suoči naša današnja država koja još nije navršila ni sto godina postojanja“, kazao je Erdogan.

Državna medalja zahvalnosti dodijeljena je porodicama šehida i gazija Turske. Erdogan je tom prilikom kazao da su svi turski šehidi i gazije pečat koji je simbol nezavisnosti i budućnosti Turske.

Turska danas obilježava Dan šehida i 106. godišnjicu Pomorske bitke na Canakkaleu.

“U borbi za polumjesec na Čanakkaleu izgubili smo mnoga sunca, ali smo zauzvrat spasili našu neovisnost i budućnost“, naglasio je Erdogan.

Turski predsjednik  je također poručio kako nacionalna himna Turske podsjeća naciju zašto mora ostati jedinstvena i brinuti se o domovini.

“Pokušali su sve od terorizma do vojnih udara, ali nisu uspjeli naš narod oboriti na koljena. Neće ni u budućnosti moći ostvariti njihove prljave namjere“, poručio je Erdogan.

Trt

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.