Svijet

Mustafa Sentop: Teško je riječima opisati slavnu borbu koja je prije 106 godina vođena na Canakkaleu

Širom Turske danas se na različite načine obilježava Dan sjećanja na šehide i 106. godišnjica Pomorske bitke na Canakkaleu, a centralna manifestacija je održana na Spomeniku šehidima Canakkalea

Mustafa Sentop: Teško je riječima opisati slavnu borbu koja je prije 106 godina vođena na Canakkaleu
Canakkale

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Sentop izjavio je danas da su sve zemlje i zajednice imale samo koristi od prijateljskih i mirovnih odnosa sa Turskom i da su tako doprinosile širenju mira u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

❮❯

Obilježavanje 106. godišnjice Bitke na Canakkaleu

Širom Turske danas se na različite načine obilježava Dan sjećanja na šehide i 106. godišnjica Pomorske bitke na Canakkaleu. U Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju, jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u historiji uopšte.

Iako bez masovnih skupova zbog aktuelnih mjera prevencije širenja koronavirusa, Dan šehida i godišnjica Pomorske bitke na Galipolju obilježava se danas u većini turskih gradova u kojima su delegacije položile vijence.

Centralna manifestacija tradicionalno je održana na Spomeniku šehidima Canakkalea, gdje su prisustvovali brojni turski zvaničnici, uključujući i predsjednika turskog parlamenta Sentopa, turskog ministra transporta i infrastrukture Adila Karaismailoglua i ministra kulture i turizma Mehmet Nurija Ersoja.

Predsjednik turskog parlamenta Mustafa Sentop je u obraćanju prisutnim kazao kako je riječima teško opisati slavna borba i pobjeda koja je izvojevana na Canakkaleu.

“Turska je danas među najjačim zemljama svijeta sa dinamičnom populacijom od 84 miliona, modernim državnim aparatom, razvijenom ekonomijom i jednom od najhrabrijih oružanih snaga koje su izvojevale epske pobjede“, poručio je Sentop.

Podsjetivši na staru tursku narodu izreku da voda može spavati, ali ne i neprijatelj, Sentop je kazao kako se mora reći da i nakon više od stoljeća neke zemlje nisu odustale od neprijateljstva i pokušaja napada i ugrožavanja Turske, a što turski narod ničim nije zaslužio.

Video:

https://fb.watch/4jfyVlqtd6/

“Neprijatelji su prije stotinu godina sakupili i u vojne uniforme odjenuli robove iz azijskih i afričkih zemalja koje su kolonizirali i doveli ih da proliju krv naše vojske, poruše i spale naše gradove i unište naš narod. I danas posežu za sličnim metodama i vode posredničke ratove“, poručio je Sentop.

Delegacija provincije Canakkale položila je vijenac na spomen obilježju Mustafe Kemala Ataturka na Trgu Republike.

Ceremonijom intoniranja turske himne i podizanjem zastave odata je počast šehidima Canakkalea.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan odao je počast šehidima Canakkalea i poručio da “Canakkale predstavlja veličanstveni ep naših herojskih predaka protiv napada na naše svete vrijednosti i postojanje Turaka u Anadoliji”.

Pomorska bitka koja je između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj, pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

Anadolija

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.