Svijet

Evropska unija uvodi sankcije Kini zbog zlostavljanja ujgurskih muslimana

Evropska unija je pristala nametnuti sankcije Kini zbog kršenja ljudski prava ujgurskih muslimana.

Ovaj potez je najavljen na sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije održanog danas u Briselu. Ministri su se složili za uvođenje zabrane putovanja i zamrzavanje imovine četiri osobe te jednog entiteta. Mjere su rezultat optužbi za kršenje ljudskih prava Ujgura u kineskoj regiji Xinjiang.

Peking se suočio s kritikama brojnih zemalja i međunarodnih tijela zbog optužbi da zlostavlja ujgurske muslimane, zadržava ih u “edukacijskim kampovima” i koristi ih za prisilni rad. Neke zemlje su istakle da se radi o genocidu. Kina je odbacila optužbe da vlada ugnjetava ujgursku manjinu.

Evropska unija je ranije saopćila da je posjeta njenih ambasadora kineskoj regiji Xinjiang odgođena zbog zahtjeva da posjete pritvorenog ujgurskog akademika Ilhama Tohtija. Kina je odbacila te optužbe i odgovorila da je pozvala zemlje EU da same izvide situaciju, ali da su te zemlje same odlučile odgoditi posjetu.

Ovo su prve sankcije EU usmjerene prema Kini od 1989. godine kada su uvedene kao odgovor na metode Pekinga prilikom gušenja studentskih protesta 1989. godine na trgu Tiananmen. Tada je uveden embargo na oružje te je ograničena isporuka opreme koju bi mogla koristiti kineska vojska.

Nove sankcije su najavljene na sastanku na kojem su ministri razmatrali uvođenje restrikcija brojnim zemljama i poslovnim entitetima zbog kršenja ljudskih prava.

Klix.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.