Svijet

Garneau: Kanada stoji uz BiH i osuđuje negiranje genocida

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je dobio pismene odgovore na dva pisma od novog kanadskog ministra vanjskih poslova poštovanog Marc Garneau.
U pismu se između ostalog kaže:

“Hvala vam na porukama upućenih mom prethodniku, poštovanom François-Philippe Champagne, povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici i u vezi sa poricanjem genocida u BiH.

Žalim zbog kašnjenja u odgovoru.

Kanada historijski podržavala državu BiH i bosanski narod. I dalje će to činiti. Kao član Vijeća za provedbu mira i kao prijatelj države BiH, Kanada podr\ava BiH u njenom razvoju kao stabilne, ekonomski održive i multietnička demokratije, u evroatlantskoj porodici.

11. juli je dan sjećanja i poštovanja, tokom kojeg Kanada odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici i počast preživjelima koji nastavljaju živjeti s bolnim sjećanjima na te tragične dane. Moj prethodnik je dao posebnu izjavu povodom 25. godišnjice od genocida u Srebrenici. Njegovu izjavu možete pročitati na web stranici Global Affairs Canada.

Dva međunarodna suda potvrdila su genocid u Srebrenici, ali ima i pojedinaca koji i dalje promoviraju revizionističke priče o sukobu i negiraju ovu utvrđenu činjenicu.

Vlada Kanade i dalje je odlučna da se privedu pravdi počinioci zločina u bivšoj Jugoslaviji i nastaviće da radi sa svojim prijateljima na osiguranju da se ovaj cilj ispuni i tako zaustavi nekažnjivost uz poštovanje prema žrtvama i boli i patnje preživjelih.

Kanada takođe odlučno osuđuje pokušaje poricanja ili namjerno pogrešno tumačenje činjenica povezanih sa genocidom u Srebrenici. U maju 2019. Kanada je podržala Visokog predstavnika za BiH, dr. Valentina Inzka, koji je u svom izvještaju Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija naglasio da komisije entiteta Republike Srpske za novo tumačenje događaja koji su se dogodili u Srebrenici i Sarajevu od 1992. godine do 1995. neće imati povijesnu vrijednost i neće pridonijeti istini, pravdi i pomirenju.

Genocidu nije mjesto u našem svijetu. Niko se nesmije plašiti diskriminacije, progona ili nasilja zbog onoga šta je po nacionalnosti, vjeri, kulturi i tradiciji. Kanada će nastaviti težiti svijetu u kome su sva ljudska bića jednaka u dostojanstvu i pravima.

Kanada najoštrije osuđuje genocidna djela počinjena u Srebrenica i pokušaje njihovog poricanja”, naveo je u pismu.

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.