Svijet

Hoće li o novom izraelskom premijeru odlučivati Palestinci?

Rezultati izraelskih izbora u utorak ponovno nisu donijeli jasnog pobjednika, a o premijeru bi mogla odlučiti Ujedinjena arapska lista (UAL), poznata i po hebrejskom imenu Ra’am.

Riječ je o četvrtim izborima u dvije godine u Izraelu, a ponovno su glavni “akteri” blok oko konzervativnog Likuda premijera Benjamina Netanyahua i koalicija stranaka čiji je cilj svrgnuti s vlasti višegodišnjeg premijera Netanyahua.

Nakon prebrojanih glasova, niti Netanyahu i njegovi saveznici, niti opozicioni blok neće imati većinu od 61 mjesta u parlamentu.

Ukoliko neka od partija ne odluči promijeniti stranu, to bi značilo da bi i jednima i drugima trebala podrška Mansoura Abbasa, lidera UAL-a, kako bi se formirala vlada i izbjegli i peti izbori u dvije godine.

Za većinu je potreban 61 zastupnik, a preostaje još sedam zastupnika Yamine, koalicije ultra-ortodoksnih židovskih stranaka, te pet zastupnika Raama.

Yamina je zasigurno sklonija Netanyahuovom bloku tako da formiranje vlade ovisi o arapskoj stranci Ra'am.

Netanyahu je prije izbora pokušao pridobiti arapsku podršku, jer su arapske stranke imale zajedničku listu na prošlim izborima kada su uspjele osvojiti rekordnih 15 mjesta u Knessetu.

Trenutno najveću pažnju na političkoj sceni Izraela izazvaju Mansour Abbas i njegova Ra'am stranka. Upravo će Abbas, prema procjenama analitičara, biti ključni faktor u eventualnom formiranju vlade.

Arabi čine 20 posto izraelske populacije od 9,3 miliona stanovnika. Imaju državljanstvo, govore hebrejski jezik i dobro su predstavljeni u zdravstvu i obrazovanju.

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.