Svijet

Turska mobilizirala veliku podršku Rohingya izbjeglicama u Bangladešu

Cox's Bazar

Baš kao i 2017. godine kada su Rohingya muslimani protjerani iz Mijanmara u Bangladeš, Republika Turska je ponovo među prvim zemljama koje su pritekle u pomoć toj ugroženoj manjini koju je nedavno pogodio stravični požar u izbjegličkom kampu u Cox's Bazaru, javlja Anadolu Agency (AA).

“Turska vlada odlučila je pružiti sveobuhvatnu hitnu pomoć Rohingya izbjeglicama pogođenim nedavnim požarom u kampu”, kazao je za AA Mustafa Osman Turan, turski ambasador u Bangladešu.

Ambasador Turan je po uputi ministra vanjskih poslova Turske Mevluta Cavusoglua posjetio područja kampa koji je u velikoj mjeri uništen u požaru, uključujući i mobilnu bolnicu i stambene jedinice koje je u tom kompleksu ranije izgradila Agencija za vanredne situacije Turske (AFAD).

Najsmrtonosniji požar koji je buknuo u ponedjeljak razorio je hiljade improvizovanih šatora u kampu. Iz Ujedinjenih nacija su u utorak saopćili da je u požaru poginulo najmanje 15 osoba, a da se kao nestalo vodi još više od 400 osoba. Povrijeđeno je nešto više od 550 osoba.

“U jednom od najstravičnijih požara u Bangladešu raseljeno je više od 45.000 Rohingya izbjeglica jer je vatrena stihija uništila ili u većoj mjeri oštetila oko 10.000 šatora u kampu“, navodi se u saopćenju.

Turski ambasador Turan je kazao kako je požar uništio u potpunosti svu medicinsku opremu i infrastrukturu mobilne bolnice.

“Sretni smo da u bolnici niko nije povrijeđen. Turska vlada će obnoviti tu bolnicu, kao i 1.337 AFAD-ovih skloništa“, kazao je Turan koji se sastao sa desetoro ljekara i 20 medicinara u Cox's Bazaru.

Ambasador Turan je također posjetio i veliku javnu kuhinju koju je za potrebe Rohingya izbjeglica u Cox's Bazaru izgradila Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

TIKA će u saradnji sa Svjetskim programom hrane (WFP) u toj kuhinji spremati i izbjeglicama dnevno u dva navrata dijeliti po 25.000 toplih obroka.

Tople obroke hiljadama Rohingya izbjeglica u Cox's Bazaru već dijeli turska humanitarna organizacija IHH.

Pomoć Rohnigyama pruža još nekoliko turskih organizacija, uključujući i Tursku fondaciju Diyanet koja je odmah nakon požara obnovila džamiju i sistem snabdijevanja pitkom vodom u kampu, a podijelila je i pakete humanitarne pomoći sa hranom, odjećom i higijenskim potrepštinama za djecu.

Slične humanitarne pakete spremio je i Turski crveni polumjesec za oko 50.000 Rohingya izbjeglica.

Turski ambasador Turan će se tokom dvodnevne posjete u Cox's Bazaru sastati i sa zvaničnicima Bangladeša i razgovarati o vidovima pomoći koje Turska i njene organizacije mogu dodatno pružiti Rohingya izbjeglicama u toj regiji.

Anadolu Agency

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.