Region

Tuga: Preselio Armin Smajlović, direktor Udruženja “Oaza”

Od posljedica koronavirusa danas je u Sarajevu preminuo Armin Smajlović, rođen 6. juna 1984. godine.

Smajlović je bio direktor Udruženja za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „Oaza“.

Brojni prijatelji i članovi “Oaze” emotivnim porukama opraštaju se od Armina na društvenim mrežama.

Smajlović se posljednjih godina posebno posvetio osobama s poteškoćama u razvoju učešćem u brojnim projektima, kako kroz “Oazu”, tako i privatno, a koji su imali za cilj pomoć ovoj populaciji stanovništva.

Za vrijeme njegovog mandata Udruženje “Oaza” postalo je dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2021. godini za oblast zdravstva i socijalne zaštite.

Učestvovao je  u izradi Lokalnog Akcionog plana iz oblasti invalidnosti u Kantonu Sarajevo. Bio je član Programa tima u okviru MyRight kolicije koja okuplja preko 65 organizacija iz cijele BiH. Obnašao je i funkciju sekretara Koordinacinog odbora organizacija osoba sa invliditetom u Kantonu Sarajevo.

Smajlović je bio i član Skupštine Saveza organizacija osoba sa intelektualnim teškoćama na području FBIH “SUMERO”. Učesnik je bio mnogobrojnih  konferencija, okruglih stolova i drugih sastanaka na temu implementacija UN Konvencje o pravima osoba sa invaliditetom. Učestvovao je u izradi Kodeksa o načinu predstavljanju osoba sa invaliditetom u medijima, i Kampanji predstavljanja istog.

Učestvovao je u donošenju Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom FBiH, te formiranje Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Redakcija “Avaza” ovim putem upućuju saučešće porodici Armina Smajlovića.

Avaz.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.