Svijet

Fahrettin Altun: Erdogan je jedini lider na svijetu koji se protivi kršenju ljudskih prava

Čelnik turskog Direktorata za komunikacije Fahrettin Altun izjavio je da je godišnji izvještaj SAD-a o ljudskim pravima daleko od istine.

U poruci koju je objavio putem društvenih medija na engleskom jeziku, Fahrettin Altun je kazao da ljudska prava u Turskoj nisu predmet unutrašnje politike, već univerzalni stav.

Naglasivši da je predsjednik Recep Tayyip Erdogan jedini lider koji se protivi kršenju ljudskih prava kako u regiji tako i u svijetu, Altun je kazao da je najveći napredak po pitanju ljudskih prava u Turskoj zabilježen u vrijeme Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Rekavši da izvještaj sadrži nepravedne kritike protiv Turske, Altun je ukazao na osjećajnost Turske prema ljudskim pravima dok vodi borbu protiv terorizma.

„Borbu protiv terorističkih organizacija PKK, FETO i ISIS-a Turska vodi uspostavljanjem ravnoteže između sigurnosti i prava i slobode naroda“, rekao je Altun.

Rekavši da su terorističke organizacije najveća prepreka na putu slobode, Altun je kazao:

¨Turska je uvijek svoja vrata držala otovrena za dijalog sa EU i SAD-om. Tako će biti i u budućnosti. No, zajedno sa slobodama, sigurnost našeg naroda je prioritet.“

Ističući da izvještaj američkog State Departmenta nije u skladu s činjenicama, Altun je izjavio da se nepravedna kritika borbe protiv terorizma i napori vlade da osigura sigurnost građana ne mogu shvatiti ozbiljno.

Trt

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.