Svijet

Meka: Za obavljanje ramazanske umre nije potrebno vakcinisanje protiv koronavirusa..

Hodočasnici koji žele obaviti umru tokom ramazana ove godine neće se morati vakcinisati protiv koronavirusa, saopćilo je Ministarstvo za hadž i umru Saudijske Arabije.

Ministarstvo je ranije izdalo upustvo u kojem se od uposlenika u službama koje srvisiraju obrede hadža i umre traži da se moraju vakcinisati prije početka ramazana. Radnici koji nisu vakcinisani moraju dostaviti dokaz o negativnom rezultatu PCR testa, koji se obnavlja svakih sedam dana.

U međuvremenu, Ministarstvo općina, ruralnih poslova i stanovanja najavilo je da će pojačati inspekcijske posjete tokom ramazana na mjestima okupljanja kako bi se osiguralo socijalno distanciranje.

Saudijski ministar zdravstva Tawfig bin Fawzan Al Rabiah održao je sastanak sa resornim zvaničnicima te zemlje početkom prošlog mjeseca kada je saopćio da svi zainteresirani za učešće na ovogodišnjem hadžu moraju prvo primiti anticovid vakcinu.

Ministar Al Rabiah također naložio resornim službama da blagovremeno pripreme ambulantne punktove i zdravstveno osoblje koje će tokom hodočašća biti angažirano u Meki i Medini.

Zatražio je i formiranje COVID komisije koja će analizirati situaciju i davati preporuke i naredbe vezane za hadž.

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.