Svijet

Ujguri osudili Organizaciju za islamsku saradnju zbog sklapanja sporazuma sa kineskim Huaweijem

Kineska kompanija Huawei postala je član agencije za kibernetsku sigurnost Organizacije za islamsku saradnju (OIC), unatoč optužbama da ova kompanija učestvuje u razvoju nadzornog softvera za progon ujgurske muslimanske manjine.

Huawei je objavio da je postao prva globalna tehnološka kompanija koja se pridružila OIC-ovom timu za hitne slučajeve poznatom kao OIC-CERT, koji nudi podršku državama članicama pogođenim cyber-napadima i pomaže im u izgradnji vlastitih sistema cyber-sigurnosti.

“Ovo članstvo omogućit će Huaweiju da aktivno pridonosi globalnom ekosistemu kibernetske sigurnosti i jača cyber odbranu država članica”, navodi se u saopćenju koje je Huawei objavio na svom bliskoistočnom Twitteru.

Dolkun Isa, šef Svjetskog ujgurskog kongresa sa sjedištem u Njemačkoj, rekao je za Middle East Eye da je iznenađen kada je čuo za partnerstvo Huaweija i OIC-a.

‘Žalosno je što se OIC, koji tvrdi da je’ kolektivni glas muslimanskog svijeta ‘, udružuje s Huaweijem. Ako OIC želi biti glas muslimana u svijetu, trebao bi zauzeti stav protiv kineskih zločina nad Ujgurima, a ne sudjelovati u partnerstvu s jednom od njenih kompanija.”

Organizacija za islamsku saradnju koja okuplja 57 zemalja sa muslimanskom većinom nikada nije osudila zločine nad ujgurskim muslimanima.

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.