Islam

Šta ne činiti tokom ramazana?

Svađati se oko pojave Mjeseca

„Vidio sam mjesec“, „Ja nisam!“, „Ramazan počinje danas“, „Ne, ne! Počinje sutra!“, „Ali ja sam jasno vidio Mjesec!“. Prosto treba prestati sa raspravom oko pojave mjeseca! Nije neophodno da svi vide mjesec. Sa druge strane, jedan dio muslimanskih zajednica koristi drugu metodu računanja vremena, a to je kroz astronomske proračune.

Prespavati Ramazan

Shvatili smo. Ne jesti cijeli dan je iscrpljujuće. Ali cijela poenta Ramazana je moliti za oprost grijeha i više činiti zikr i ibadetiti, raditi dobra djela. A ne – sehuriti, spavati i ustati na iftar.

Napomena: izgovor da je i spavanje ibadet? Istina, ali čovječe…

Prejesti se na sehuru, prejesti se na iftaru

Jedite kvalitetno na sehuru, nešto što će vas „držati“ cijeli dan. Također, nemojte pretjerivati na iftaru do tačke da ne možete disati. Umjesto toga, jedite male porcije u razmacima svako sat ili dva.

Ponašati se kao da je Ramazan fitnes-izazov

„Znaš li da ne smijem ništa jesti niti piti cijeli dan? Imat ću toliko vremena da vježbam! Zamisli samo sve te kalorije koje ću izgubiti tako što ne jedem grickalice svaki sat vremena. To će biti kao detoksikacijski program!“ Uredu. Ali to nije Ramazan. To nije vrijeme za vježbanje i definitivno ne izazov „kako izgubiti što više kila u 30 dana“. Štaviše, lično, uvijek se udebljam tokom ramazana.

Kuhati.Kuhati.

Pretraživati 134 bloga o kuhanju. Skloniti prašinu sa 385 kuhara tvoje nane. Zapisati oko 12000 recepata. Spremati raznorazna jela za sehur. Provesti 5 sati za spremanje iftara. Pretjerujemo namjerno. Ali, zaista – da li je potrebno provoditi toliko vremena spremajući iftar? Cijeli dan? U periodu koji je blagoslovljen?

Umjesto da se ibadeti, dovi i moli za oprost? Zaista, ljudi! Ramazan nije za te stvari!

Odbrojavati do iftara.

Uvijek ima jedna osoba u porodici koja obavještava sve koliko je još ostalo do iftara. Odbrojavanje počne još sa sabhom. Ova osoba posti cijeli dan kako bi slavila za iftar. Obično je dosadna po cijeli dan. Najsretnija kada jede. Umjesto da dovi u vrijeme pred iftar, čeka i odbrojava sekunde. Ne budite ta osoba.

Pokušajte izbjeći ove stvari tokom ramazana. Mubarek vam bio!

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.