Region

Upozorenje iz MVP: Ako ste u ratu branili BiH, do daljnjeg nemojte putovati u Srbiju

Preporučuje se svim državljanima Bosne i Hercegovine koji su na bilo koji način bili uključeni u odbranu Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do kraja 1995. godine da do daljnjeg ne putuju u Republiku Srbiju, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.
Iz Ministarstva naglašavaju kako su upozorenje izdali zbog rizika od hapšenja.

“Upozorenje se izdaje zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja bh. državljana protiv kojih se u Bosni i Hercegovini ne vode postupci niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine”, poručuju iz ove institucije.“Nažalost”, nastavljaju u MVP, “upozorenje se izdaje zbog okolnosti u kojima institucije Republike Srbije ne pokazuju volju za aktivnom međunarodnom saradnjom i razmjenom informacija u ovoj oblasti a na bazi ranije potpisanih protokola i međunarodnog prava”.
Podsjetimo, bivši visokopozicionirani službenik Federalne uprave policije Edin Vranj uhapšen je na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Srbiju.
Vranj je treći uhapšeni građanin Bosne i Hercegovine koji je uhapšen i trenutno se nalazi u srbijanskim zatvorima. U junu 2018. uhapšen je Husein Mujanović, zapovjednik zatvora u Hrasnici, a u novembru 2019. vojnik Osman Osmanović. Mujanović je u međuvremenu osuđen na 10 godina zatvora.


Radiosarajevo.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.