Region

Sve je manje majstora, a sve više onih koji trebaju njihove usluge

U Bosni i Hercegovini odavno je teško naći dobrog majstora, bilo da se radi o bravarima, vodoinstalaterima, zavarivačima, električarima ili majstorima drugih zanimanja.

Nije to nemoguće, ali slažu se i sami majstori da je sve veći broj onih koji se ovim poslom bave usput, uz neki drugi posao, te kažu kako takvi majstori ne rade posao kvalitetno.
Amir Jakupović, po profesiji prosvjetni radnik, ali po zanimanju već godinama vodoinstalater, kaže kako vodoinstalateri u Sarajevu imaju puno posla te kako je u manjim sredinama situacija nešto lošija.
“Veliki broj mojih kolega otišao je u inostranstvo da radi, jer je na zapadu naš posao mnogo cjenjeniji i plaćeniji nego u Bosni i Hercegovini. Pojavom društvenih mreža pronalazak majstora postao je jednostavniji i lakši, ali isto tako i mnogo rizičniji, jer uglavnom ne znate koga angažujete za određeni posao. Zato smo mi sarajevski majstori kreirali grupu na Facebooku naziva Tražim majstora Sarajevo, gdje majstori objavljuju fotografije poslova koje su odradili i tako se predstavljaju mušterijama”, kazao je za Klix.ba Jakupović, koji je i administrator ove grupe koja ima oko 33.000 članova.
Kada je riječ o poslu vodoinstalatera, Jakupović kaže da se može solidno zaraditi, ali i da je sve manje dobrih majstora. Vrlo je malo, kaže, i mladih koji žele izučiti ovaj zanat.
“Svi bi radili neke poslove koji su kao bolji, kulturniji, a zarađuju i do tri puta manje od naprimjer jednog vodoinstalatera. Dolaze generacije mladih koji ne znaju ni sijalicu zamijeniti. Sve je manje majstora, a sve više onih koji trebaju naše usluge. Žao mi je što je dosta kolega otišlo vani da rade. Ja još uvijek ne razmišljam o tome, ali nikad se ne zna. Za sada sam veoma zadovoljan, dugo se bavim ovim poslom i ne planiram skoro prestati”, poručio je Jakupović, koji je dodao i kako je cilj grupe koju vodi da se razdvoje dobri od loših majstora te da pomognu građanima da dođu do onih pravih.
Da je na tržištu mnogo onih koji se predstavljaju kao dobri majstori, a s kojima građani i nemaju baš najbolja iskustva, potvrdio nam je i jedan od sarajevskih bravara, koji se bavi i opremanjem enterijera raznih objekata.
“Imamo majstore kojima je to primarni posao i koji mu se posvete maksimalno i rade ga kvalitetno, ali imamo i one koji nakon nekog drugog posla rade i majstorske poslove. Oni uglavnom rade jeftinim mašinama i manje naplaćuju svoje usluge, čime obaraju cijene drugim majstorima. Onda se dešava da imate mnogo nezadovoljnih građana koji poslije traže nas da popravljamo situaciju”, kaže ovaj bravar.

Klix.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.