Region

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Armend Muja: Spremni smo za sve moguće scenarije

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Armend Muja rekao je da su stranci prije dva mejseca obaviješteni o isteku ugovora o registarskim tablicama, prenosi Ekonomia online.
“Došao je trenutak kada Kosovo misli da ovaj sporazum ne treba da se nastavi”, rekao je on.
Prema njegovim riječima, Kosovo nije zainteresovano za eskalaciju situacije na sjeveru. I pored napetosti i blokade puteva, kako je rekao, garantuju srpskim građanima na sjeveru da će imati sva prava, a posebno prava kretanja.
On kaže da je plan dugo osmišljavan i da su svi scenariji predviđeni.
“Svi scenariji i reakcije su razmotreni. Ova vlada nema planove za povratak. Nećemo prihvatiti inferioran stav koji je u suprotnosti sa Ustavom Kosova”, rekao je Muja na RTV Dukađini.
Ramush Haradinaj o dešavanjima na Kosovu: Sad nema nazad!
“Mislim da je Kurti razmazio i Srbe na sjeveru i Srbiju, a današnje radnje su posljedica prethodnih dogovora, nisu novi rezultat već posljedica. Ne vidim zašto bi Srbija trebalo da izražava nervozu, ovo je bilo za očekivati”, rekao je Haradinaj.
Bivši kosovski premijer i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj smatra da je vlada Kosova odluku o reciprocitetu donijela zbog predizborne kampanje.
“Vrijeme je za kampanju, premijer je to iskoristio i u parlamentu. Bez obzira na razloge, konačno se provodi Ustav. Uspostavili su reciprocitet, sada nema nazad”, zaključio je Haradinaj, navodi Kosovo online.
Podsjetimo, kosovska policija jučer je počela oduzimati tablice s oznakama sa sjevera Kosova (KS), a sva vozila s oznakama iz Srbije koja ulaze na Kosovo moraju uzimati probne oznake i platiti osiguranje. Jedine važeće tablice od sada su one s oznakama RKS (Republika Kosovo).
Ova mjera izazvala je protest Srba sa sjevera Kosova i zvaničnog Beograda. Priština je navela da je riječ o mjerama reciprociteta.

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.