Makedonija

Status objekta stare škole u Orizare

Aktuelna tema zadnje vrijeme je tema lokalnih izbora sve partije uveliko rade i promovišu svoj program i kandidate.
Navešćemo mnogo obećanja i projekata što su sve partije obećavali Orizaru i građanima Orizara a od toga ništa nije ispunjeno ili neki mali procenat.

Počinjemo sa zgradom stare škole koju su lokalne vlasti obećavali dati Islamskoj Zajednici Makedonije i na to mjesto da se sagradi nova Džamija.
Kao što reče aktuelni Gradonačelnik “taj posao brzo ćemo završiti” to jest da to Općinu ne košta ništa samo administrativna procedura za prenamjenu objekta to jest zemljišta.
Svi pamtimo riječi Gradonačelnika na mitingu u Orizaru da kako sam pomogao za odobrenje lokacije za novu Crkvu u centar Velesa, tako će pomoći za odobrenje lokacije za Džamiju u Orizaru ako je to od velikog značaja za Orizarce.


Nakon pobjede na izborima i maksimalnoj podrški iz Orizara retorika Gradonačenika se promijenila iz nama nepoznatih razloga , da posao koji je najlakše završiti postao je mnogo težak može se reći i nemoguć. Ko je vršio pritisak i ko je utjecao da se taj posao zakoči još nije poznato.
Na sastanku sa Orizarcima u Austriji, Beču dotaknuta je i tema oko stare škole na što je Gradonačalnik odgovorijo da je potrebno da se građani izjasne i potpišu da se stara škola prepiše Islamskoj Zajednici za vakuf.
Nakon kratkog vremenskog perioda građani Orizara su se potpisali i bili saglasni da se izgradi nova Džamija na mjestu stare škole, 99,9% Orizaraca se potpisalo osim 10 osoba koje su bile protiv ove inicijative.
Naravno potpisi su dostavljeni Općini i Gradonačelniku, međutim poslije kratkog vremena Gradonačelnik je postavijo još jedan uslov da Islamska Zajednica Makedonije ima saglasnost i daje odobrenje za izgradnju Džamije.
Kada je kontaktirana Islamska Zajednica i upoznata sa ovom inicijativom Reis Ulema je odmah kontaktirao Gradonačelnika kazao mu da Islamska Zajednica podržava inicijativu i zahtijevao susret koji se naravno dogodijo u Orizaru u mjesecu Ramazanu na iftarskoj večeri gdje je prisustvaovao cijeli vrh Islamske Zajednice, Gradonačelnik Velesa i mnogi drugi gosti.
Islamska Zajednica je stala uz Orizare i čvrsto podržala inicijativu međutim Općina Veles još ne daje nikakv odgovor u vezi ovog pitanja.
Moguće je da postave još neki uslov, ili čuvaju to kao Džoker za nove lokalne izbore da bi Orizarci ponovo glasali za njih kako bi oni konačno završili taj administrativni posao.
Vjeruju li Orizarci lažnim obećanjima vidjet ćemo na predstojeće lokalne izbore.
Nastavlja se…..

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.