Region

Savez logoraša BiH traži donošenje zakona o pravima žrtava torture

Na današnji dan, prije tačno 73 godine (10.decembra 1948. godine), Generalna skupština Ujedinjenih nacija je, ponukana i naučena iskustvima i direktnim posljedicama neposredno završenog Drugog sjetskog rata, usvojila Opštu deklaraciju o ljudskim pravima.

Skupština UN-a je tada donijela historijsku deklaraciju o ljudskim pravima u kojoj se na bazi “naučenih lekcija“, konstatuje i traži od svih država svijeta, da priznaju dostojanstvo i jednakost neotuđivih prava koja se stiču rođenjem, za sve pripadnike ljudske populacije, kao osnovnih temelja za postizanje slobode, pravde i mira bilo gdje u svijetu.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, kao krovna organizacija logoraša u Bosni i Hercegovini, svakodnevno radi i bori se za implementaciju upravo ovih vrijednosti i postulata, koje je, prije 73 godine, postavila najznačajnija i najagilnija svjetska organizacija u domenu zaštite ljudske populacije.

Borba za ta univerzalna, demokratska, jednaka ljudska prava, na ovim našim širim prostorima, zaista ima posebnu dimenziju. Savez logoraša u BiH, istrajava u toj borbi, jer odustajanja od borbe za pravdu i pravednost ne smije biti do sudnjeg dana, a bitno je na kojoj smo strani kad dođe konačni obračun.

Država Bosna i Hercegovina, čak i pored mnogostrukih i naglašenih međunarodnih zahtjeva za zakonskim reguliranjem statusa logoraša/žrtava ratne torture za sve žrtve ratne torture u Bosni i Hercegovini, još uvijek nije ispunila minimum obaveza za ulog koji je naša populacija podnijela u borbi za Bosnu i Hercegovinu, državu svih njenih naroda.

U tom smislu, na današnji dan, Dan ljudskih prava, pozivamo sve delegate Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije BiH, da u predstojećem periodu podrže Savez logoraša u BiH u pravednoj i čestitoj borbi za donošenje Zakona o pravima žrtava torture, kako na nivou Federacije, tako i krovnog zakona, na nivou države BiH.

Upravo ta i takva podrška, za donošenje jednog ovakvog zakona, je najkonkretniji doprinos koji oni mogu dati, a koji će biti zasnovan na temeljima UN-ove i svjetske Opšte deklaracije o ljudskim pravima, saopćio je Savez logoraša u Bosni i Hercegovini.

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.