Region

Uhapšeni komandanti i vojnici Vojske RS-a, terete se za ubistvo 100 Bošnjaka kod Nevesinja

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e, u više gradova, lišili su slobode osam osumnjičenih osoba. Kako Vijesti.ba saznaju, uhapšeni su Siniša Kandić, Dragoslav Aćimović, Zdravko Kandić, Dragan Đurđi, Milan Trifković, Dragan Ivanišević i Mladen Kandić.

Navedeni osumnjičeni nekadašnji su zapovjednici i pripadnici VRS-a, a osumnjičeni su za zločine nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti s područja Nevesinja, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.
“Zločini se odnose na ubistvo oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, na lokaciju u mjestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece, među kojima i djece u dobi od 15 dana do 2 godine života. U počinjenom zločinu ubijene su gotovo cjelokupne porodice Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve”, kazali su.

Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga, dodaju.

U okviru rada na predmetu Tužilaštvo BiH ostvarilo je dobru i intenzivnu saradnju sa SIPA-om BiH i OSA-om BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljnjim aktivnostima.

Ubijeni civili iz sela Presjeka

Većina ubijenih je zarobljena 27. juna 1992. s još jednom grupom stanovnika Kljuna, tokom zbijega u Jasanovom dolu, planina Velež. Grupa je brojala oko 80 osoba.

Nakon zarobljavanja dovedeni su u jutarnjim satima pred školu na Zijemljima gdje ih lokalno stanovništvo i srpska vojska muče i ponižavaju sve do oko 17 sati. Tada su razdvojeni muškarci i žene. Muškarci su ubačeni na kamione i odvedeni do jame Breza-Dubravica, smještene oko 1,5 km od škole, 100 m od puta Zijemlje-Ruište. Po dovođenju nad jamu, srpski zločinci odmah počinju sa strijeljanjem. Žene i djeca su odvedeni u grad Nevesinje, u “Kotlovnicu”, i nakon tri dana mučenja bivaju ubijeni nad jamom Lipovača, u blizini grada. Iz Lipovače je većina tijela premještena na nepoznatu lokaciju 1993.

Nakon 1995. tijela ubijenih iz jame Breza (gdje su poslije rata nađeni samo fragmenti kostiju i neki lični predmeti ubijenih), radi prikrivanja zločina, prebačena su u sekundarnu masovnu grobnicu Teleća lastva smještenu ispod veleških stijena. Ekshumacija iz Teleće lastve obavljena je u maju, a identifikacija u junu 1999. Pokopani su na Gradskom groblju Sutina 17. jula 1999.

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.