Region

Historijski dogovor sjevernog i južnog Sandžaka

U Novom Pazaru je ispisana historija u vidu dogovora sjevernog i južnog Sandžaka. Ideja o osnivanju Instituta za kulturu, demografiju i historiju Sanžaka u kojoj je uz akademika Šerba Rastodera učestvovao i rahmetli muftije Muamera ef. Zukorlića postala je stvarnost.

Prvi put ikada, zarad sandžačkih interesa, Islamska zajednica u Srbiji i Islamska zajednica u Crnoj Gori bile su pokrovitelji jednog zajedničkog događaja kakvo je osnivanje Instituta za kulturu, demografiju i historiju Sandžaka, čiji je osnivač Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) i Matica Bošnjačka.

Ovaj dan ostaće upisan kao historijski po mnogo čemu. Osim što su islamske zajednice sjele za isti sto, isto su uradile političke partije. Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorić (SPP), predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović, narodna poslanica Crne Gore URA Suada Zoronjić, predsjednik SPP u Crnoj Gori Hazbija Kalač i narodni poslanik Sobranja Sjeverne Makenije Zećir Ramčilović su razgovore o budućoj saradnji po nacionalnim pitanjima nastavili i nakon Osnivačke sjednice.

Osnivačkoj skupu su prisustvali brojni predstavnici sandžačkih opština, lideri islamskih zajednica i neki od najuticajnijih bošnjačkih političara u Sandžaku među kojima i poslanici državnih skupština u Crnoj Gori i u Srbiji.

Sandžak PRESS 

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.