Region

Hafiz Kenan Musić apelovao da se pomogne djeci na sjeveru Sirije da prežive hladnu zimu

Sarajevo

Izuzetno cijenjeni islamski učenjak, sarajevski hafiz Kenan Musić, objavio je poruku na društvenim mrežama u kojoj skreće pažnju na veoma teške uvjete tokom hladnih zimskih dana u kojima žive mnogi ljudi, uključujući djecu, u izbjegličkim kampovima na sjeveru Sirije, prenosi Anadolu Agency (AA).

”U izbjegličkim kampovima na sjeveru Sirije od hladnoće samo u zadnjih nekoliko dana umrlo je 15 djece!!! Neka su nam ovog hladnog januarskog jutra makar u mislima i dovama, ako nismo u stanju nešto drugo za njih učiniti, pa da se očiste naša srca od zlobe, te da u dovama zatražimo ono što nas je posljednji Božiji Poslanik Muhammed, s.a.v.s., naučio da molimo za sve ljude!”, naveo je hafiz Musić.

Ekstremno niske temperature zraka zahvatile su područja na sjeveru i sjeverozapadu Sirije, a raseljeni civili zimu dočekuju u improviziranim šatorima. U Idlibu i okolnim područjima, obilne snježne padavine uništile su na stotine ionako neuslovnih šatora.

Mnoge sirijske porodice bile su prisiljene zbog napada režima Bashara al-Assada i njegovih pristalica napustiti svoje domove i smjestiti se u šatore, koji su daleko od uslovnih za život dostojan čovjeka.

Nakon obilnih padavina, u šatorima su ostali voda i blato, a porodice strahuju da bi se šatori usljed novih snježnih padavina mogli potpuno urušiti. Civili teško iznalaze načine da se ugriju, a temperature zraka često padaju značajno ispod nule.

Mnoge porodice iz straha da će ih pripadnici Assadovog režima uhapsiti, mučiti ili pogubiti, ne mogu se vratiti kućama, a njihova jedina želja je pomoć da se ugriju u zimskom periodu.

Anadolija

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.