Svijet

Žena koja je svjedočila operaciji američkih snaga u Idlibu: Uzeli su mi djecu i vezali ruke

İdlib

IDLIB (AA) – Najmanje 13 osoba ubijeno je u operaciji koju su jutros izvele snage Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u sirijskoj provinciji Idlib, javlja Anadolu Agency (AA).
Dopisnik AA razgovarao je sa najbližim očevicima operacije koju su izvele američke snage uz podršku ratnog aviona F-16 i helikoptera na kuću u blizini sela Atme u provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije.
Jedna od žena, koja nije željela biti imenovana, rekla je da su se spavali kada su čuli avione.
“Od eksplozija i pucnjave su polomljena vrata i prozori. Onda su nam megafonom rekli da izađu svi stanovnici iz prve, druge i treće kuće. Rekli su ‘ako ne izađete u roku od deset minuta, uništiti ćemo vam kuću i umrijet ćete'”, ispričala je ova Sirijka.
Istakla je da je zajedno sa suprugom i djecom doživjela ogroman šok i strah.
“Suprug je odmah izašao iz kuće. Američki vojnici su mu odmah stavili lisice nakon što su mu položili lice na tlo. Uplašila sam se kada sam vidjela muža u tom stanju. Utrčala sam unutra i tada su me vidjeli. Rekli su ‘Izlazi ili ćeš umrijeti’. Onda su rekli ‘izlazi, stavi djecu na zemlju, otkrij lice’. Rekli su još ‘ako se pomjerite, umrijet ćete’. Uzela sam djecu i utrčala unutra”, govorila je Sirijka.
Istakla je da su na kuću ispaljene rakete nakon što nije izašla vani, dodavši:
“Rekli su mi ‘bićeš bezbjedna.’ Kada mi je moj muž rekao da izađem, tada sam izašla iz kuće. Kada sam stigla do njih, četiri-pet ljudi je krenulo prema meni. Uzeli su mi djecu i vezali mi ruke. U međuvremenu su nas pitali za neke ljude. Ispitivali su nas. Dok sam odgovarala na pitanja, samo sam mislila o tome da mi ne uzmu djecu.”
Napominjući da je među američkim vojnicima bila i osoba koja je govorila iračkim akcentom, ova žena je kazala da su ih satima ispitivali i da im nije bilo dozvoljeno da uđu u svoje domove.
Najmanje 13 osoba, uključujući šestoro djece i četiri žene, ubijeno je u operaciji koju su jutros izvele snage Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u sirijskoj provinciji Idlib. U operaciji su učestvovali borbeni avion F-16 i helikopter, a meta napada bila je osoba za koju se sumnja da je povezana s terorističkom organizacijom ISIS. Operacija je izvedena netom iza ponoći u selu Atma.
“Oko 00.30 čula se buka spolja, mislio sam da je poplava. Kada sam izašao i pogledao, helikopteri su lebdjeli iznad i jedan od helikoptera je zvao megafonom“, rekao je neimenovani mještanin sela u razgovoru s novinarom AA.

On je također kazao da su se potom začuli pucnji nakon što su američki vojnici pozvali na predaju.

Sigurnosni izvori rekli su za AA da su američke trupe potom napustile to mjesto.

Na snimku koji je ekipa AA snimila na mjestu događaja vidi se da su se neki zidovi i plafoni kuće urušili od bombi bačenih tokom operacije, kao i da je izgorio kuhinjski dio, da je uništen sav namještaj, a vidljivi su i tragovi krvi na podovima.

Prema lokalnim izvorima, operacija je možda bila usmjerena na jednog od najtraženijih čelnika terorističke organizacije ISIS.

Sekretar za press američkog Pentagona John Kirby rekao je u kratkoj izjavi da je operacija bila uspješna. Kirby je naveo da sa američke strane nije bilo žrtava i da će više informacija biti podijeljeno kada budu dostupne. On je odbio dati bilo kakve detalje o imenu ili grupi mete operacije.

U oktobru 2019. godine SAD je saopćio da je vođa terorističke organizacije ISIS Abu Bakr al-Baghdadi ubijen u sličnoj operaciji u Idlibu.

Anadolu Agency

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.