Region

Dokumentarac raskrinkao laži: Incident u Potočarima iz 2015. bio je prvi u nizu isceniranih i izmišljenih atentata na Vučića

Napad na Aleksandra Vučića u Potočarima jedanaestog jula 1995.godine prvi je u seriji izmišljenih i isceniranih “atentata” i “pokušaja ubistva” aktuelnog predsjednika Srbije u režiji vrha srbijanske policije i obavještajnih službi! Ovo je zaključak autora i sugovornika u dokumentarnom filmu “Junaci doba zlog” emitiranom prije dvije večeri na televiziji N1 Srbije koja je posvećena liku i djelu Nebojše Stefanovića, dugogodišnjeg ministra policije Srbije, sadašnjeg ministra odbrane susjedne države. Emisija je naslovljena “Nebojša Stefanović, zaštićeni svjedok iz Beograda”.

U emisiji je prikazana izjava tadašnjeg ministra policije Stefanovića data dan uoči održavanja komemoracije žrtvama genocida u Potočarima na koju je bio najavljen dolazak Aleksandra Vučića, tadašnjeg predsjednika Vlade Srbije.

“Situacija je izuzetno složena i mi očekujemo veći broj ekstremista koji će biti prisutni tokom sutrašnjeg dana na komemoraciji u Srebrenici. Za neke već imamo potvrdu da se već nalaze na terenu, a za neke se očekuje da će tokom današnjeg i sutrašnjeg dana tamo pristići.”

Kazao je to novinarima Stefanović u trenutku kada nijedna policijska niti sigurnosna agencija u BiH nije imala nikakva saznanja koja bi ukazivala na incidente narednog dana tokom komemoracije u Potočarima.

O ovom, kako autori dokumentarnog filma kažu, “prvom u nizu pokušaja traljavo insceniranih atentata na Vučića”, govorili su poznati beogradski novinari Vuk Cvijić i Stojan Drčelić, kao i advokat Sead Spahović.


https://www.youtube.com/embed/WcliLCoSOBY


Milan Dumanović, operativac uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, nekoliko mjeseci nakon incidenta u Potočarima svjedočio je u medijima da je zajedno sa velikim brojem kolega policajaca bio tajno upućen u Potočare. Prilikom ulaska u BiH data mu je akreditacija kakvu je imalo službeno obezbjeđenje skupa, organizatorima se predstavio kao novinar. Prema njegovim riječima, policija Srbije je podijelila 150 lažnih akreditacija pripadnicima navijačkih skupina i ekstremističkih organizacija iz Srbije. To je potvrdio i Nebojša Trbović, inspektor MUP-a Srbije. I Dumanović i Trbović su odmah nakon istupa i medijima uhapšeni, suđenje još uvijek traje, a sagovornici u dokumentarcu posvećenom Nebojši Stefanoviću, novinari i advokati, otkrili su nezabilježene procesne “greške” i pritiske na sud i svjedoke od strane ministra policije.

Samo dan nakon incidenta u Potočarima ministar Nebojša Stefanović dao je izjavu kojom je, kako kažu autori dokumentarca, “oborio svjetski rekord u skoku u sebi u usta”.

– Da sam znao da će se takav slučaj desiti u Potočarima sa premijerom, da će se neko pukušati onako brutalno da ga ubije, poslao bih mnogo više policajaca – rekao je isti čovjek koji je dan prije komemoracije tvrdio da ima sve informacije o “ekremistima” koji su već stigli i koji tek treba da stignu u Potočare sa ciljem izazivanja incidenata i sukoba!

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.