Svijet

Najmlađi Afganistanci na udaru siromaštva: Djeca umiru od gladi!

Djeca u Afganistanu, zbog gladi, nisu u mogućnosti hodati ni puzati. Broj neuhranjene djece u mnogim klinikama u zemlji raste iz dana u dan, javlja Anadolu Agency (AA).
Nakon povlačenja američkih trupa, došlo je i do prekida međunarodne pomoći i produbljivanje ekonomske krize. Rat, glad i siromaštvo najprije su počeli pogađati djecu.
Nakon što je građanski rat trajao 40 godina, talibani su došli na vlast, a teret patnje od pola vijeka, pogodio je djecu i njihove majke koje nisu mogle hodati zbog neuhranjenosti. Djeca koja pate od pothranjenosti, koja se definiše kao stalni nedostatak nutritivnih elemenata potrebnih ljudskom tijelu, lišena su majčinog mlijeka.
Razlog je neuhranjenost majki kao posljedica siromaštva u zemlji. Majke nemaju pristup ni osnovnim namirnicama što utiče i na maloljetnu djecu. Nedostatak neophodnih dodataka ishrani uzrokuje vidljivo usporavanje razvoja kod dojenčadi i djece.
Novinari AA su posjetili klinike za pothranjenost u glavnom gradu Kabulu i sastali se sa porodicama i ljekarima koji rade na ovom pitanju. Djeca od dvije, tri godine izgledaju kao bebe od osam ili deset mjeseci. Zbog nedostatka hrane, bebe su slabijeg zdravstvenog stanja pa nemaju snage puzati ni hodati.
Milion djece u opasnosti od smrti
Iz UNICEF-a u oktobru prošle godine navedeno je da 3,2 miliona djece mlađe od pet godina u Afganistanu pati od pothranjenosti, a najmanje milion njih je u opasnosti od smrti.
“Save The Children” objavio je 19. januara da se broj neuhranjene djece pod kliničkim praćenjem udvostručio od augusta.
Prema podacima Svjetskog udruženja ljekara, broj djece pod nadzorom u klinikama, kojih je u augustu bilo 2.886, u januaru je porastao na 4.673. U istom periodu, broj teških slučajeva porastao je sa 1.438 na 1.938.
Dr. Cemaleddin Abbas je izjavio da se djeca nerazvijaju dovoljno zbog neuhranjenosti.
– Primijetili smo da se broj pacijenata na klinikama za neuhranjenost u posljednje vrijeme udvostručio. To pokazuje da je ekonomska situacija jako loša. Većina majki koje se ovdje prijavljuju nemaju mlijeko koje je potrebno dojenčadima, rekao je Abbas.
Bolnice u teškim uslovima
Na odjeljenju za pothranjenost bolnice “Indira Gandhi” u glavnom gradu Kabulu hospitalizirana su djeca čije se zdravstveno stanje pogoršava.
Zbog ograničenih kapaciteta klinike, samo 22 djece se liječi na stacionarnom nivou.
Profesor Muhammed Arif Hasanzey, šef klinike, objasnio je da je broj slučajeva, koji je ranije bio 501, porastao na 722 u posljednjih 10 mjeseci.
Pozivajući na podršku međunarodnim humanitarnim organizacijama, Hasanzey je rekao: “Stanje svih pacijenata koji nam se obraćaju je kritično. Imamo hitne pacijente iz mnogih provincija. Svakog mjeseca troje, četvoro djece umire zbog neuhranjenosti. Ova bolest pogađa i dijete i majku psihološki.”

Nazife Kasimi, koja je danima čekala da joj se dijete oporavi u bolnici, objasnila je da njeno dijete već 2,5 godine pati od pothranjenosti.

– Nismo imali novca ni da dođemo u Kabul, ali smo nekako našli autobus i došli ovamo. Moj muž je narkoman. Otišao je od kuće prije dvije godine, ispričala je Kasimi.

Portparol Ministarstva zdravstva talibanske vlade, doktor Javid Hajir, izjavio je da će oni isporučiti dodatke ishrani koje obezbjeđuju međunarodne institucije poput Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a u sve dijelove zemlje.

Nezaposlenost, siromaštvo i glad su na alarmantnom nivou u zemlji. Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) objavila je da se očekuje da će broj ljudi koji se suočavaju s akutnom nesigurnošću hrane u Afganistanu porasti na 22,8 miliona tokom zimskih mjeseci.

Anadolija

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.