Region

Majke Srebrenice: Zaustaviti negatore genocida u rušenju države BiH

 po sebi pokušaj zloupotrebe konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida”, ističu u svojoj reakciji iz udruženja Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa. Pozivaju zastupnike u Parlamentu Bosne i Hercegovine da odbace navedeni prijedlog.

“Želimo još jednom istaći da, izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH koje je donio visoki predstavnik u BiH, nedvosmisleno uređuju ovu oblast kao i da pružaju zaštitu svakom pojedincu tako i kolektivitetu. Cilj izmjene zakona i jeste bio da se ukloni javno proklamisana odgovornost naroda i da se jasno naglasi odgovornost pojedinaca ili grupa osoba koje su se udružile u cilju počinjena zločina”, naglašavaju iz Udruženja.

Ističu i da se u izmjenama Krivičnog zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u julu 2021. godine se navodi da “zakon stupa na snagu kako je predviđeno u članu 2. tog zakona, na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uslova.

Pozivaju Parlament BiH da hitno usvoji navedeni zakon, jer, smatraju, bez usvajanja zakona bespredmetna je bilo kakva rasprava u Parlamentu o temi negiranja ili zloupotreba riječi genicid, a kamoli o usvajanju nekakvih drugih zakona koji tretiraju počinjen genicid u BiH.

“Predlagači “zakona” su negatori naslijedja MKSJ i Rezidualnog mehanizma.Koje posljedice bi imala Međunarodna zajednica da je dopušteno negatorima i poricateljima Holokausta i presuda suda u Nirnbergu da učestvuju u kreiranju zakona i konvencija o Holokaust .To nam se danas i sada nudi u BiH”, poručuju iz Udruženja te pozivaju VS, UN, EU i OSCE da zaustave negatore genicida u rušenju međunarodnog poretka i države BiH.

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.