Islam

Sine, budi strpljiv na istini još mali broj dana koji će te odvesti u život vječnog blaženstva

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Strpljivost na udarcima sudbine, u pokornosti Allahu, u činjenju dobrih djela i u ostavljanju grijeha, osobina je istinskih vjernika i njih će Uzvišeni Allah nagraditi bez računa.

Prenosi se da je Jahja ibn Hassan rekao: ”Sanjao sam svoju majku nakon što je umrla i u snu mi rekla: ‘Sine, budi strpljiv na istini još mali broj dana koji će te odvesti u život vječnog blaženstva u Džennetu, sa odabranom braćom i najboljim komšijama.”’ (Ibn Ebi Dunya, El-Menâmât, str. 77.)

Međutim, da bi vjernik bio strpljiv na iskušenjima i u pokornosti Allahu, prije toga mora biti iskren u svom vjerovanju i djelovanju. Iskrenost i istinoljubivost otvaraju vrata svakog dobra.
Ibn Tejmijje je rekao: ”Što više vjernik pokazuje i potvrđuje iskrenost, sve više grijesi odlaze od njega.” (Medžmu'ul-fetava, X/261.)

Stoga, ne posustaj i ne očajavaj u pogledu popravljanja svoga stanja i čišćenja svoje duše, i nastoj povećati svoju bogobojaznost, jer je ona temelj i vrhunac vjere.

Ali el-Medini, rekao je: ”Na rastanku sa Ahmedom ibn Hanbelom, rekao sam mu: ‘Hoćeš li me posavjetovati?’
Odgovorio je: ‘Svakako! Učini bogobojaznost svojom opskrbom i Ahiret svojim ciljem.”’ (Ibnul-Dževzi, Menakib imam Ahmed ibn Hanbel, str. 273.)

A onaj kome je bogobojaznost glavna opskrba a Ahiret glavni cilj, on ostavlja grijehe i bježi od njih kao što bježi od lava, jer grijesi kvare slast ibadeta i udaljavaju nas od Allaha i Njegove milosti.
Jahja ibn Muaz, rekao je: ”Tijelo obolijeva od raznih bolesti, a bolest srca su grijesi. I kao što tijelo ne nalazi zadovoljstvo u hrani kada je bolesno, tako ni srce ne nalazi slast u ibadetu sa grijesima.”

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.