Region

Sramotno: Bh. ambasador u Švicarskoj slavio neustavni dan RS-a sa Stanivukovićem

Ambasador Bosne i Hercegovine u Švicarskoj Boro Bronza ugostio je predstavnike manjeg bh. entiteta Željku Cvijanović, predsjednicu RS-a te banjalučkog gradonačelnika Draška Stanivukovića te je s njima proslavio neustavni dan RS-a.

“Danas, dok smo demonstrirali za multikonfesionalnu i mirnu Bosnu i Hercegovinu, ambasador Bosne i Hercegovine Boro Bronza poželio je dobrodošlicu predstavnicima Srpske Republike Bosne i Hercegovine u Bernu kako bi sa njima proslavio 30. godišnjicu srpskog entiteta. Podsjećamo, riječ je o entitetu čiji su osnivači na kraju osuđeni za ratne zločine i genocid”, poručili su iz Udruženja “Echo iz Bosne” koji promoviše projekte vezane za BiH u Francuskoj i Švicarskoj.

Na programu kojem su prisustvovali Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, kao i gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković bila je pravoslavna liturgija i susret sa predstavnicima dijaspore RS-a.

Stanivuković je objavio slike na Facebook profilu uz poruku:

“Samo vjera u bolje sutra nas može spasiti i želja da izgradimo jaku RS u kojoj ćemo stvoriti uslove za povratak svih onih koji istinski čeznu za njom. Danas i u dijaspori obilježavamo 30 godina postojanja RS, ali i šaljemo poruku da samo predanim i predanim radom možemo dalje razvijati našu RS, jer ako su mnoge države oko nas uspjele izgraditi jake sisteme , čemu takvi uvjeti mogli bi ne biti ni u našoj RS. To je naš osnovni zadatak.

Prvenstveno zbog naših ljudi koji su otišli, i koji istinski čezne za svojom domovinom, ali i zbog svih nas. Naša dužnost je da jačamo našu RS i njene institucije i da je dostojno predstavljamo, bilo gdje u svijetu. Ponosna i vječna, to je naša RS”.

“Na fotografijama se čini da se bosanski ambasador nije udostojio da istakne zastavu zemlje koju predstavlja. Još gore, ako Željka Cvijanović – sa mladim Draškom Stanivukovićem na njegovoj strani – tvrdi da se susrela sa predstavnicima dijaspore RS, nijedan predstavnik bosanskohercegovačke ili hrvatske zajednice iz entita RS nije pozvan za sto za diskusijski.

Međutim, prije nepunih mjesec dana ispred UN-a se okupilo 1.000 ljudi koji su osudili krizu u Bosni i Hercegovini i politiku koju vodi Milorad Dodik, kao i članove SNSD-a, čiji je članica i Željka Cvijanović. Mi, predstavnici Echa, otvoreno se obraćamo našem ambasadoru. Djelomično nosimo glas bosanske dijaspore u Švicarskoj.

Osuđujemo stav našeg ambasadora koji nije pokazao da je dostojan svoje pozicije i zemlje koju predstavlja. Pozivamo ministricu Turković da ga odmah smijeni sa funkcije. U narednih nekoliko dana stiže službeno pismo u ovom pravcu. Kopiju ćemo poslati i ambasadoru. Također ćemo kontaktirati švicarske vlasti da povuku njihovo odobrenje”, poručeno je iz Udruženja “Echo iz Bosne”.

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.