Region

Više od 800 diplomanata Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću

Islamski pedagoški fakultet u Bihaću ove godine obilježava 26 godina djelovanja. Osnovan je odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1995. godine. Preteča Fakultetu je bila Islamska pedagoška akademija kao viša škola, a prevashodna zadaća njenog osnivanja bilo je obrazovanje kadra za izvođenje kvalitetne nastave na predmetu Islamska vjeronauka u osnovnim i srednjim školama.

Islamski pedagoški fakultet u Bihaću je potpisivanjem ugovora o udruživanju u Univerzitet u Bihaću 1997. godine postao jednom od sedam članica Univerziteta u Bihaću sa pravima i obavezama koje imaju i ostale članice.

Od početka rada Fakultet je bio smješten u zgradi Muftiluka u Bihaću, a od septembra 2002. godine u vlastitoj zgradi ukupne površine korisnog prostora cca 5.000 kvadratnih metara. U zgradi Fakulteta, osim učionica, kabineta, amfiteatra, sala i kancelarija, smješten je studentski dom kapaciteta 100 kreveta, kao i studentski restoran.

Na fakultetu postoje dva odsjeka, Odsjek za islamsku vjeronauka i Odsjek za socijalnu pedagogiju i duhovnu skrb. Na oba odsjeka se organizira nastava i na master studiju. Pored ova dva odsjeka Fakultet aktivno radi na pokretanju novih atraktivnih odsjeka.

Fakultet je do sada objavio desetine knjiga, 17 zbornika radova, organizirao veliki broj okruglih stolova, simpozija, tribina, predavanja i naučnih konferencija. Trenutno na oba odsjeka i oba ciklusa studija studira 270 studenata. Fakultet svojim studentima nudi brojne vannastavne aktivnosti, od kojih ističemo kurseve stranih jezika, klub knjige, razlike oblike savjetovanja, sportskih aktivnosti, izleta, studentske razmjene, itd. Fakultet svojim trenutnim i budućim studentima nudi kvalitetne uvjete za studiranje.

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.