Region

Salkić prozvao Schmidta: Šta treba da se desi pa da vi reagirate protiv rušitelja države

 ugrožavaju ustavni poredak Bosne i Hercegovine, Dejtonski mirovni sporazum i mir u Bosni i Hercegovini.

– Za normalan svijet je fascinirajući prag tolerancije koji predstavnici međunarodne zajednice pokazuju spram onih koji aktivno rade na rušenju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Građani Bosne i Hercegovine trebaju biti ozbiljno zabrinuti spram odnosa međunarodne zajednice prema separatističkoj politici koju predvodi Milorad Dodik i njegovi poslušnici – započeo je Salkić.

Kako dalje dodaje, ovo je vrijeme kada predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini trebaju da ozbiljno reaguju i sankcionišu one koji ugrožavaju ustavni poredak Bosne i Hercegovine, Dejtonski mirovni sporazum i mir u Bosni i Hercegovini.

– Vaše izražavanje zabrinutosti, a izostajanje konkretne reakcije, direktna je podrška i vjetar u leđa separatističkoj politici ekstremno radikalno orijentisanih bosanskih Srba iz entiteta RS. Obaveza je visokog predstavnika, po Dejtonskom mirovnom sporazumu, da reaguje i da ga zaštiti od onih koji ga ruše i ugrožavaju mir – ističe on.

Dodaje da su aktivnosti entitetskih vlasti oko uzurpacije nadležnosti VSTV-a Bosne i Hercegovine, uz ranije uzurpacije nadležnosti Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine, napad na državu, ustavni poredak i predstavljaju provođenje tihog separatizma i podjele države.

– Usvajanje Prijedloga zakona o nepokretnoj imovini suprotno odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je utvrdio da je država titular državne imovine, direktan je atak na Ustav Bosne i Hercegovine koji predviđa da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće.

Ako sve ovo uz retoriku koju koriste separatisti nije dovoljno za vašu ozbiljnu i konkretnu reakciju pitanje je šta treba da se desi da bi vi reagovali, ako uopće i želite da reagujete, u interesu države Bosne i Hercegovine i njenih građana – zaključio je Salkić.

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.