Region

U Nevesinju obilježena 77. godišnjica masovnog zločina partizana nad Bošnjacima

U Nevesinju je u ponedjeljak prvi put obilježena godišnjica masovnog zločina nad bošnjačkim stanovništvom kojeg su počinile jedinice Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) u februaru 1945. godine.

– Tog 14. februara masovnim egzekucijama i pojedinačnim ubistvima u gradu i širem području, partizanske jedinice ubile su više od 300 ljudi, a tačan broj, zbog stega komunističkog režima, nikada nije utvrđen – saopćeno je iz Muftijstva mostarskog.

Komemorativnom skupu, koji je održan u gradskom haremu na mjestu jedne od masovnih grobnica, prisustvovalo je nekoliko desetaka Bošnjaka porijeklom iz Nevesinja, a učenje prigodnih sura i dove predvodio je mostarski muftija Salem ef. Dedović.

– Ovaj zločin je sistematski prešućivan, ostao je van stranica službene historije, uostalom kao i brojni drugi masovni zločini i stratišta na kojima su stradavali Bošnjaci u svojoj novijoj historiji. Bila je to jedna od teških i tragičnih epizoda stradanja nevesinjskih Bošnjaka, svih životnih dobi, među njima jako puno mladog svijeta, žena i djevojaka, mučki pogubljenih, u egzekucijama Desete hercegovačke udarne brigade NOVJ-a – istaknuo je muftija.

Podsjetio je da je vrhunac egzekucija bio kod sela Kričanje u Podveležju gdje je ubijeno oko 115 ljudi.

– Porodicama žrtava nikada nije dozvoljeno da dostojno pokopaju svoje nevino ubijene članove, pod strogim mjerama zabrane ostavljeno im je da ih u aprilu 1945. godine, prepoznaju i na licu mjesta pokopaju. Bez dostojanstvenog ukopa, bez dženaze, bez mezara, bez ikakve prilike da ih se ikada ekshumira i prema propisima vjere ukopa u lokalna mezarja odakle su poticali – kazao je muftija Dedović.

NEVESINJE,14. FEBRUAR 1945.: ZLOČIN PARTIZANA NAD BOŠNJACIMA

Dodao je kako je najmanje što sadašnje generacije mogu učiniti u znak trajnog sjećanja na sve njih, smjerno učenje Kur'ana i dova kako samozaborav ne bi posve nadvladao cijeli događaj i postojanje nevinih žrtva, dodaje se u saopećnju.

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.