Region

Adis Ahmetović: Rusija izaziva sukobe na Balkanu

Zastupnik u njemačkom Bundestagu Adis Ahmetović oglasio se danas povodom izjave kancelara Olafa Scholza u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

Ahmetovićevu izjavu prenosimo u cijelosti.

– Svojom današnjom izjavom kancelar Olaf Scholz je započeo novu eru. U Scholzovoj izjavi se nazire preokret u njemačkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici prema ruskom imperijalizamu i ona predstavlja neophodan i ispravan korak.

Takvo kršenje međunarodnog prava i nepoštivanje bilo kojeg međunarodnog ugovora i sporazuma predstavlja prekretnicu u Evropskoj istoriji i zahtijeva čvrstu i odlučnu reakciju i sankcije od nas i naših međunarodnih partnera. Izričito podržavam isključenje Rusije iz SWIFT-a i njemačku isporuku oružja Ukrajini. Planirano povećanje našeg budžeta za odbranu i masovno proširenje oružanih snaga sa posebnim fondom od 100 milijardi eura predstavlja još jedan kamen temeljac naše vlastite sigurnosti i zaštite Evrope i ljudskih života.

Pored preorijentacije u oblasti sigurnosti, u oblasti odbrambene politike su također neophodni hitni dalji politički koraci, posebno oni u vezi sa pregovorima sa zemljama zapadnog Balkana o pristupanju EU. Putin podstiče tinjajuće sukobe na Kosovu, u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i koristi ih kao način za destabilizaciju regiona i stvoranje još jednog izvora sukoba na evropskom tlu.

Region Zapadnog Balkana može kulturno, istorijski i ekonomski doprinijeti zajedničkoj evropskoj budućnosti i dalje ojačati EU. Stoga bi pregovori o pristupanju EU trebali biti intenzivno nastavljen i treba se stvoriti pouzdana perspektiva pristupanja EU za države zapadnog Balkana. Za početak bi trebali da radimo sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kazao je Ahmetović u svojoj izjavi.

(Oslobodjenje.ba)

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.