Svijet

Peti dan ruske agresije na Ukrajinu

Danas je peti dan ruske agresije na Ukrajinu. Ječerašnji dan obilježile su žestoke borbe širom fronta, naročito u gradovima Harkov, Kijev i na istoku i jugu Ukrajine. Također, četvrti dan ruske agresije na Ukrajinu ostaće upamćen po uspješnoj upotrebi ubojitih dronova Bayraktar. Prema objavljenim snimcima napada ukrajinska vojska nanijela je velike gubtike ruskom agresoru upotrebom truskih dronova Bayraktar.

Eksplozije su se čule prije svitanja u glavnom gradu Kijevu i drugom po veličini ukrajinskom gradu Harkovu, izvijestile su ukrajinske vlasti. U izvještaju se dodaje da su pokušaji ruske vojske da zauzmu glavna urbana središta bila odbijena.

Prema procjenama britanskog ministarstva obrane, Putinove snage i dalje se nalaze na udaljenosti od 30 kilometara od centra Kijeva. Teške borbe nastavljaju se u blizini Černihiva i Harkova, iako su oba grada i dalje pod kontrolom ukrajinskih snaga. Njihov napredak usporile su ukrajinske snage braneći zračnu luku Hostomel, gdje se vodila jedna od najvažnijih bitaka od početka invazije. Na tom frontu značajan uspjeh ostvaren je napadom dronovima Bayraktar.

U ukrajinskoj artiljerisko- vazdušnoj vatri, uništeno je više od pet kolona neprijateljske opreme, iste procjene odnose se i na gubitke u ljudstvu.


https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FUkrainianLandForces%2Fvideos%2F495654582116589%2F&show_text=false&width=560&t=0


Zamjenica ministra odbrane Ukrajine Anna Malyar, saopćila je da su ruske snage od početka napada na njenu zemlju izgubile oko 5.300 vojnika.

Malyar je u objavi na društvenim mrežama saopćila podatke o gubicima Rusije od početka napada na Ukrajinu.

Pored gubitka 5.300 vojnika, kako je navela Anna Malyar, ruske snage su izgubile 29 aviona, 29 helikoptera, 191 tenk, 816 oklopnih vozila, 74 topa i dva broda.

Ukrajinska vojska je uništila i jedan protuzračni sistem BUK, 21 raketni sistem tipa Grad, 291 komad druge vojne opreme i vozila, 60 cisterni, pet drugih sistema protuzračne odbrane i tri bespilotne letjelice ruskih snaga.

Kako je navela, u ove brojke nisu uključeni podaci o trenutnim sukobima u zemlji.

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.