Svijet

Ukrajina formira legiju stranih dobrovoljaca za borbu protiv Rusije

U Ukrajini je pokrenut proces formiranja jedinice pod nazivom “Međunarodna legija za regionalnu odbranu”, a namijenjena je stranim dobrovoljcima koji se žele boriti protiv ruskog napada na tu zemlju.

U saopštenju iz Ureda predsjednika Ukrajine navedeno je da ruski napad nije samo invazija na Ukrajinu, već početak rata protiv Evrope i svjetskog pravnog poretka.

Predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je sve građane svijeta i prijatelje Ukrajine da brane njegovu zemlju i Evropu od ruske agresije.

“Već imamo hiljade zahtjeva stranaca, koji se žele pridružiti otporu ruskim okupatorima i zaštititi svjetsku sigurnost od Putinovog režima, rekla je Hanna Maliar, zamjenica ministra obrane Ukrajine.

Iz Ureda predsjednika istakli su da se svi zainteresovani mogu obratiti vojnim atašeima ukrajinskih ambasada u svojim zemljama.

Latvija i Danska šalju dobrovoljce

Sejm (skupština) Latvije na vanrednoj sjednici po hitnom postupku je podržao izmjene Zakona o nacionalnoj sigurnosti u skladu sa kojim je građanima Latvija dozvoljeno da se bore kao dobrovoljci na strani Ukrajine, saopštila je lokalna agencija Leta.

Dobrovoljci će prvo morati da se registruju u strukturnoj jedinici rezervnog sastava Nacioalnih oružanih snaga.
Komisija za odbranu podržala je u nedjelju pripremljene izmjene zakona o nacionalnoj sigurnosti, saopštio je parlamentarni sekretar Ministarstva pravde Juris Juras.

Danska će dopustiti svojim državljanima da se pridruže međunarodnim brigadama dobrovoljaca koje se formiraju za borbu u Ukrajini protiv ruskih snaga, izjavila je u nedjelju premijerka Mette Frederiksen.

“To je izbor koji svako može napraviti. To vrijedi za sve Ukrajince koji ovdje žive, ali i za druge koji misle da mogu pridonijeti pridonijeti sukobu”, rekla je premijerka Frederiksen.

“Ne postoji ništa na prvi pogled što bi pravno spriječilo nekoga da ode u Ukrajinu kako bi sudjelovao u sukobu, s ukrajinske strane”, dodala je.

Wagner – Putinovi plaćenici

Više od 400 ruskih plaćenika dobilo je naredbu iz Kremlja da u Kijevu ubiju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i likvidiraju članove njegove vlade te pripreme teren kako bi Moskva mogla preuzeti kontrolu nad zemljom, doznaje The Times. Taj medij dodaje da oni već ‘operiraju po Kijevu’.

Wagner Group, privatna milicija koju vodi jedan od najbližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, doletjela je prije pet sedmica s plaćenicima iz Afrike kako bi obavila ovaj krvavi zadatak.

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.