Svijet

Ukrajinske porodice pristižu u Turkiye: Doživjeli smo horor, drago nam je da smo sigurni

Edirne

Ukrajinske porodice čija je sigurnost ugrožena napadom Rusije na Ukrajinu ulaze u Turkiye preko graničnog prelaza u gradu Edirne, javlja Anadolu Agency (AA).
Ukrajinci koji su preko Bugarske doputovali u Turkiye, kako su kazali, pomiješanih su osjećaja, jer se raduju zbog izbjegavanja opasnosti, ali žale zbog toga što su morali napustiti svoje domove.
Stanislav Volkav koji je u Turkiye došao s kćerkom i sinom je izjavio da je njegova zemlja poprište velikog rata.
Podsjetivši da ukrajinske gradove bombarduje ruska vojska, kazao je da je kuća njegove porodice oštećena u ruskom napadu.
Volkav je kazao da su u Ukrajini doživjeli pravi horor.
“Ukrajina je izložena napadima i nastavljamo ratovati. Naša vojska i naš narod ratuje da bi zaustavili napade. Od cijelog svijeta očekujemo konkretnu pomoć. To nam je zaista potrebno. Ljudi nam umiru”, rekao je.
Rekao je da su iz Ukrajine prešli u Moldaviju, gdje su im pomogli humanitarni radnici.
“Sada smo došli u Turkiye. Veoma smo sretni što vidimo tursku zastavu”, rekao je Volkav.
Ukrajinka Julija koja je došla iz Kijeva je kazala da im se cijeli život u jednom trenutku drastično promijenio.
“Prije dva dana probudile su nas eksplozije bombi i veoma smo se uplašili. Odmah smo napustili svoj dom. Imamo jako malo novca. Odjeća koju smo obukli je ustvari sve što imamo. Najprije smo prešli u Moldaviju. Poslije Rumunije i Bugarske došli smo u Turkiye. Ovdje imamo prijatelje i otići ćemo kod njih. Želimo se što prije vratiti u svoju zemlju”, kazala je Julija.
Grupa mladih Ukrajinaca koju je srela ekipa AA na ulazu u Turkiye sa sobom su poveli psa, kućnog ljubimca. Ponijeli su i saksiju s cvijećem.

Anadolija

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.