Region

Izetbegović: Evropa se brani u Ukrajini, mi smo u BiH odbranili i odbranit ćemo slobodu

Brojne delegacije nekoliko nivoa vlasti, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine položile su cvijeće na mezarju Kovači u Sarajevu i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

Cvijeće su, između ostalih, položili predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović, te zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

– Čestitam 30 godina slobode. Sloboda je najbitnija stvar za jedan narod i državu. Odbranili smo slobodu, i odbranit ćemo slobodu unatoč političkim problemima koje imamo. BiH jeste stabilna i sigurna zemlja – poručio je Bakir Izetbegović.

Upitan da prokomentira rat u Ukrajini kazao je da će upravo to “probuditi Evropu, civilizirani svijet”.

– Onaj bolji dio čovječanstva se diže na razne načine i podupire i pomaže Davidu u borbi protiv Golijata. Evropa se brani u Ukrajini, na izvjestan način se brani i stabilnost Balkana u Ukrajini. Mislim da će to biti uredu. A ono što mi možemo garantovati ovdje jeste da se sačuva stabilnost, sigurnost, ali na prvom mjestu sloboda i neovisnost ove zemlje.

Zapad je shvatio da se mora braniti, Evropa je shvatila da ne može biti samo zbir zemalja, da mora biti unija. Da se mora ujediniti i braniti se od ovoga što sada gledamo u Ukrajini. Mislim da su svi zaprepašteni spremnošću da se na onakav način krene na invaziju na Ukrajinu. I da to otvara sve moguće scenarije. Bolji dio čovječanstva je stao na stranu Ukrajine. Ukrajinci imaju jake i hrabre vođe koji su spremni da ostave život, onako kako smo mi bili spremni ovdje u Sarajevu da položimo živote braneći slolbodu. I na kraju će se odbraniti, a mislim da će odbraniti i nas tom svojom spremnošću na borbu – poručio je Izetbegović.

(Faktor.ba)

Preuzeli sa portala saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.