Islam

Ne obaziri se na viku zavidnika da ne bi nepravedno zauzeli tvoje mjesto 

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Tigar je krenuo sa svojim prijateljem lavom da nauči loviti od njega. Usput je primijetio da ih hijene prate cijelim putem, pa je tigar pitao lava: ”Zašto nas hijene prate?” No, lav mu nije ništa odgovorio.

Lav je ugledao svoj plijen, a hijene su počele lajati iz sveg glasa. Tigar je pitao lava zašto hijene laju, ali lav nije odgovorio. Lav je napao svoj plijen i počeo trčati za njim.

Tigar je vidio da hijene trče za lavom i laju, ali lav ni jednog trenutka nije obraćao pažnju na njih sve dok nije zgrabio svoj plijen i počeo da ga jede, a hijene su ga posmatrale dok se nije najeo i otišao. Zatim su došle hijene i pojele ostatke lešine.

Iznenađen onim što je vidio, tigar je pitao svog prijatelja lava: ”Zašto nisi obraćao pažnju na hijene sve vrijeme, mislio sam da će te prevariti i ubiti?”

Lav mu je rekao: ”A da li se hijene usuđuju napasti lavove? Slušaj, prijatelju, ne obraćaj pažnju na hijene u svom životu. Sve što mogu je da laju da bi te odvratile od cilja, ali mogu ti uzeti samo ono što im ti ostaviš iz svoje dobrote i plemenitosti.

Ne obaziri se na viku onih koji su u svakom pogledu na nižem stepenu od tebe, da ne bi nepravedno zauzeli tvoje mjesto.”

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.