Svijet

Turkiye: Fondacija Diyanet pomaže u evakuaciji iz Ukrajine

Ankara

Fondacija Diyanet iz Turkiye zbog rata Rusije i Ukrajine, pomaže u evakuaciji državljana Turkiye koji žive u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).
Ihsan Acik, potpredsjednik Upravnog odbora Fondacije Diyanet, kazao je kako državljane Turkiye, među kojima ima žena i djece, u koordinaciji s Upravom za vjerske poslove pri Ambasadi Turkiye u Kijevu prevoze do rumunsko-ukrajinske granice, gdje ih dočekuju volonteri Fondacije.
Acik je rekao kako je Turkiye oduvijek pomagala ugnjetavanim i da će nastaviti pružati pomoć onima kojima je ona potrebna.
Istakao je kako rat i tiranija ne poznaju jezik, vjeru ni naciju, već da je svako živo biće dar od Boga.
“Jučer smo bili uz narod Sirije, Jemena, Afganistana, Palestine, a danas uz narod Ukrajine. Nadamo se da neće biti, ali ako bi sutra bilo novog sukoba, ili potlačenosti, opet ćemo biti tamo. Svim snagama nastojimo nastaviti ono što su nam povjerili naši preci. Svi se uključujemo kako bismo umanjili patnje ugnjetavanih, bez obzira na jezik, vjeru i naciju. Danas naši ljudi u Ukrajini prolaze kroz težak period, nastojimo im pomoći da shvate kako nisu sami“, rekao je Acik.
Istakao je kako Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turkiye i ambasade ulažu velike napore u evakuaciju državljana Turkiye iz Ukrajine i da se te aktivnosti uspješno odvijaju.
Acik je kazao kako uposlenici Fondacije posredstvom Ureda za vjerske poslove i vjerskih službenika nastavljaju obavljati svoje aktivnosti.
”Autobusima prevozimo građane do rumunsko-ukrajinske granice, a odatle im omogućavamo odlazak do Istanbula. Dosad smo evakuirali četiri autobusa naših građana. Kolege nastavljaju rad na terenu. Nastavit ćemo aktivnosti dok svi ne budu evakuirani“, rekao je Acik.
Istakao je i kako pružaju pomoć u vidu hrane i vode evakuiranima.
“Uradili smo potrebna planiranja za nabavku i slanje humanitarne pomoći narodu u Ukrajini za kojim bi moglo biti potrebe u narednom periodu. Nastavljamo pregovore s Crvenim polumjesecom Turkiye i Upravom za vanredne situacije (AFAD)”, kazao je Acik.
Dodao je i kako je moguće izvršiti donacije putem Internet stranice fondacije.

Anadolija

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.