Region

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti: Bosna i Hercegovina je naša domovina koju moramo čuvati

Srebrenica

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Učenjem Fatihe, kao i ranijih godina, odata je počast žrtvama genocida i položeni su vijenci na kamen temeljac u mezarju.

Učinili su to članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, predstavnici opštine Srebrenica, predstavnici Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz Potočara i djeca iz HO MFS EMMAUS Srebrenica, kao i mnogobrojni građani koji su došli iz cijele Bosne i Hercegovine.

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, uputio je čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine u povodu Dana nezavisnosti.

“Bosna i Hercegovina je naša domovina koju moramo čuvati. Prije 30 godina obnovljena je nezavisnost Bosne i Hercegovine. Međutim, borba za ono referendumsko pitanje još uvijek traje. Još uvijek imamo retrogradne politike koje vuku zemlju unazad. Moramo nastaviti boriti se za bolju Bosnu i Hercegovinu, zemlju svih njenih građana”, poručio je Fejzić.

Prisutnima u Memorijalnom centru Srebrenica obratio se predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Šefket Hafizović koji je podsjetio prisutne na značaj 1. marta.

“Izuzetno je važno da iz Memorijalnog centra Srebrenica da šaljemo poruke u povodu Dana nezavisnosti. Posebno je bitno da je danas ovdje došao veliki broj mladih ljudi. Mi u Memorijalnom centru radimo veliki posao na čuvanju sjećanja na genocid. Tako ćemo i nastaviti”, rekao je Hafizović.

Nakon obilježavanja u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari prigodnim programom i defileom djece i građana Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine će biti obilježen i u gradu Srebrenici.

Anadolija

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.