Svijet

Zabrinjavajuće procjene obavještajaca: ‘Da, Ukrajinci se odlično drže, ali najžešći ruski napadi tek slijede…‘

Ukrajinske snage uspjele su odbiti ruske kopnene snage okupljene nešto više od 30 km sjeverno od glavnog grada Kijeva, piše CNN. No iako se nisu ostvarila predviđanja američkih obavještajnih službi da će grad pasti u roku od jednog do četiri dana od ruskog napada, američki dužnosnici upozoravaju da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao intenzivirati napade.
Ukrajinski otpor koji je jači od očekivanog i logističke pogreške ruske strane, zaustavile su napredovanje Rusije, kažu američki i zapadni dužnosnici te tako potaknuli krhki optimizam. SAD nastavlja dijeliti s Ukrajincima obavještajne podatke, uključujući i one o potezima ruske vojske, kako bi pomogli Ukrajini na bojnom polju, kažu dva izvora za CNN.
No dužnosnici obavještajne službe i odbrane koji pomno prate rusko napredovanje, kažu da Putin još uvijek u rezervi ima niz poteza koji bi mogli uništiti ukrajinski otpor.
‘S vojno-taktičkog stajališta, Rusija ima ljudstvo i vatrenu moć da zauzme Kijev, bez obzira na to koliki otpor pružali Ukrajinci. U to nema sumnje’, rekao je američki izvor upoznat s obavještajnim podacima.
Otprilike četvrtina okupljenih ruskih vojnika tek treba ući u Ukrajinu, rekao je novinarima u ponedjeljak visoki dužnosnik obrane – što je potencijalni ‘drugi val’, prema dva izvora upoznata s obavještajnim podacima. Drugi dužnosnici obrane kažu da bi Putin mogao narediti daleko snažnije granatiranje, uključujući zračne napade, dalekometne projektile.
‘Usporeni su i frustrirani jer ne napreduju u Kijevu, a to bi moglo rezultirati preispitivanjem njihove taktike i time da budu agresivniji i otvoreniji u razmjerima napada na Kijev’, rekao je u ponedjeljak visoki dužnosnik odbrane.

(Jutarnji list)

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.