Region

Prošlo 7 godina od pada helikoptera, niko još nije odgovarao

Vojni sindikat Srbije danas je ponovo zatražio da slučaj pada helikoptera vojske Srbije 2015. godine bude procesuiran kao i da odgovorni za udes u kom je stradalo sedam osoba budu kažnjeni po zakonu.

U saopćenju povodom godišnjice te nesreće, iz sindikata su naveli da se ni aktuelni ministar odbrane ni njegovi prethodnici od 2015. nisu “udostojili da javno odaju počast“ pripadnicima VS, dvojici zdravstvenih radnika i bebi iz Novog Pazara, koji su stradali u udesu helikoptera u blizini beogradskog aerodroma Nikola Tesla, prenosi portal radija Sto plus.

“Srbija još uvijek nema odgovor na pitanje ko su odgovorni za poletanje i pad helikoptera VS 13. marta 2015. kada po svim pravilima, zbog nepostojanja elementarnih meteo-uslova za letenje, nije smjela biti izdata takva naredba“, naveli su iz sindikata.

Podsjetili su da je u vezi te nesreće javno tužilaštvo utvrdilo kako nema krivične odgovornosti iako kako su naveli, Krivični zakonik prepoznaje takav slučaj kao krivično djelo “nepreduzimanje mjera za obezbjeđenje vojne jedinice“.

“Bez obzira na nemoral i potpuno odsustvo empatije koji u ovom slučaju padaju na dušu poslednjih nekoliko ministara odbrane, naša je dužnost da na žrtve ove nesreće ne zaboravimo i da nastavimo da insistiramo na tome da se ovaj slučaj procesuira a svi odgovorni, uključujući i javnog tužioca koji je u tom predmetu postupao, kazne po zakonu“, saopćio je Vojni sindikat Srbije.

Na današnji dan prije sedam godina u blizini Beograda srušio se transportni helikopter Mi-17 vojske Srbije, u kojem je poginulo sedam ljudi.

Helikopter se srušio 13. marta, nešto prije ponoći, u širem rejonu aerodroma Nikola Tesla u Surčinu, na povratku iz Raške, odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.

U letjelici su poginuli pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Djukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.

Izvor: Radiostoplus.com

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.