Početna

Pitanja i Odgovori

Zašto, današnje, svadbe nisu halal?

Zašto svadbe nisu halal?

– Jer se alkohol pije u litrima

– Igranka i kolo uz muziku

– Kum vodi mladu za ruku kao da mu je neko najrođeniji, a kuma mladoženju

– Dodirivanje i slikanje mladenaca prije nego postanu muž i žena

– Torta u ponoć uz tonu poljubaca, a intima mladenaca je samo za četiri zida

– Mlade više skinute nego obučene, golotinja na svakom koraku

– Miješanje i dodirivanje muškaraca i žena koji nisu mahremi

Započneš nešto sveto kao što je brak sa svim što Allah prezire i očekuješ napredak i bereket u životu?

Svadba se može napraviti i na halal način, samo ako ti to uistinu želiš. Ugodi Allahu, a ne narodu!

Pitanja i Odgovori

Da li mi je ispravan namaz ako se nakon male ili velike nužde očistim samo toalet-papirom?

 

Pitanje: Esselamu alejkum, cesto sam u situaciji da nemam na poslu vodu za ciscenje posle male i velike nuzde. Da li mi je ispravan namaz ako nakon nuzde, male ili velike, upotrijebim samo toalet-papir za ciscenje, te uzmem abdest i obavim namaz.

Odgovor: Upotreba vode pri čišćenju nakon nužde nije obavezna i dovoljno je pri tome upotrebiti papir i slično, osim u slučaju da nečist pređe svoj osnovni izlaz i zanečisti drugi dio tijela mimo uobičajenog. Dokaz je predaja od Aiše, radijallahu anha, gdje kaže da je Poslanik, sallallahua eljhi ve sellem, rekao: “Kada neko od vas ode da obavi potrebu neka sa sobom ponese tri kamena, neka se njima očisti i to mu je dovoljno.” (Ahmed, br. 23627, sahih po ocjeni Albanija, Irva, 44) Ibnu Kudame prenosi da su ashabi bili složni na tome da je dozvoljeno zadovoljiti se kamenjem pri čišćenju i da upotreba vode nije obavezna. (Mugni 1/208) To znači da je ovakav vid čišćenja dovoljan za ispravnost namaza.

Međutim, pri upotrebi papira uvjetuju se najmanje tri potiranja. Ako se time ne ostvari čistoća povećat će se broj potiranja sve dok se ne postigne čistoća, a pohvalno je potiranje završiti neparnim brojem. Dokaz da se pri čišćenju potiranjem uvjetuje da to bude tri puta je predaja od Selmana, radijallahu anhu, gdje kaže: “Zabranio nam je (Poslanik sallallahu alejhi ve sellem) da se okrećemo prema Kibli kada obavljamo veliku ili malu nuždu ili da se čistimo desnom rukom ili da se čistimo sa manje od tri kamena…” (Muslim, br. 262) A dokaz pohvale da to bude neparan broj puta je predaja od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, u kojoj se navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada se neko od vas potire nakon nužde neka to učini neparan broj puta.” (Muslim, br. 237)

Iako je upotreba papira i sl. dovoljna i dozvoljena bolje je upotrijebiti vodu kada za to postoji mogućnost, kao što na to upućuje predaja od Enesa ibnu Malika u kojoj kaže: “Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi odlazio da obavi nuždu, pa bi ja i dječak poput mene nosili posudu s vodom te bi se njome očistio.” (Buharija, br. 150 i Muslim, br. 271) Kao i predaja od Aiše, radijallahu anha, u kojoj se navodi da je govorila ženama: “Naređujte vašim muževima da se čiste vodom, jer ja ih se stidim, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je to činio.” (Tirmizi, br. 19, sahihom ga je ocijenio Nevevi, El-Medžmu’, 2/101) Rekao je Tirmizi nakon ovog hadisa: “Na tome je praksa učenih, odabiru čišćenje vodom iako je upotreba kamenja i sl. kod njih dovoljna. Upotrebu vode vide pohvalnom i to smatraju boljim.”

Uz to, učenjaci naglašavaju da je spojiti upotrebu papira i vode pri čišćenju nakon nužde bolje i potpunije, tako da se prvo upotrijebi papir a zatim voda. (El-Medžmu, 2/100) Uzvišeni Allah najbolje zna.

Odgovorio: Mr. Hakija Kanurić/minber.ba

Pitanja i Odgovori

Da li je ženi dozvoljeno uzeti prezime svoga muža?

Pitanje: Da li je ženi dozvoljeno uzeti muževo prezime. Ukoliko nije dozvoljeno šta da radi ako je to već učinila?

Odgovor:

Ispravno je da žena ne mijenja svoje prezime. Uzvišeni Allah kaže: ”Zovite ih po očevima njihovim. To je kod Allaha ispravnije.” (El-Ahzab, 5)

Iz praktičnih razloga smatram da je korisno da svome prezimenu žena doda i muževo, kako bi se iz prezimena vidjelo da je udata i bračnom vezom vezana za drugu porodicu.

Ukoliko je već uzela muževo prezime, savjetovao bih da to izmijeni, ako ta procedura za nju ne predstavlja veliku poteškoću.

Na pitanja odgovara: dr. Šukrija Ramić

Region

Novi Sad: Poseban jelovnik u vrtićima za muslimansku djecu

Od nove školske godine u svim vrtićima Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo” u Novom Sadu počeo je da se primjenjuje poseban jelovnik za djecu islamske vjeroispovjesti. Ova odluka primenjuje se od 1. septembra 2019, ali, kako navode iz Muftijstva vojvođanskog, Rijaseta Islamske zajednice Srbije, s početkom 2020. godine u vrtićima ove predškolske ustanove na oglasnim tablama postavljeni su i jelovnici za djecu iz muslimanskih porodica. Ti jelovnici, kao i uobičajeni, sadrže četiri obroka – doručak, užinu, ručak i užinu, ali prilagođeni su islamskim odredbama, javlja Anadolu Agency.

Rukovodilac službe ishrane “Radosnog detinjstva” Dejan Bašić kaže da od uvođenja posebnog jelovnika za djecu iz muslimanskih porodica 1. septembra do danas, broj obroka koji se posebno pripremaju za tu djecu narastao je na 150, na osnovu zahtjeva koji roditelji djece napišu, odnosno da im se zbog vjerskih uvjerenja obezbjedi poseban režim ishrane.

„Izgradnjom nove, savremene, centralne kuhinje ’Radosnog detinjstva’ kapaciteta oko 60.000 obroka dnevno, koja pokriva 70 vrtića u Novom Sadu i prigradskim naseljima, stvorili su se uslovi i da pripremamo obroke za djecu koja su na posebnom režimu ishrane. To podrazumjeva pripremu obroka za djecu koja imaju određenu vrstu intolerancije na namirnice, alergije i za jedan dio mališana iz muslimanskih porodica“, navodi Bašić.

Dodaje da, s obzirom na činjenicu da se u ishrani muslimana ne koristi svinjsko meso, djeca muslimani jedu sve obroke kao i ostala djeca, samo što se u jelovniku namirnice sa svinjskim mesom zamjenjuju mesom drugih životinja, odnosno ribom.

„Kada je na jelovniku za doručak stišnjena šunka od svinjskog mesa, njima se poslužuju pileća prsa u omotu, a umjesto hamburške slanine, dajemo ili konzervu ribe ili pileća prsa. Svježe svinjsko meso koje se koristi kod određenih jela za ručak, za djecu iz muslimanskih porodica zamenjuje se junećim mesom“, ističe Bašić.

Najveći broj posebnih obroka ide u rubne djelove grada, ali se takva hrana distribuira i u vrtiće gdje je broj djece na posebnom režimu ishrane minimalan, jer svi roditelji koji za djecu traže poseban obrok imaju pravo da se njihova djeca tako i hrane.

Bašić napominje da je u PU „Radosno detinjstvo“ upisano preko 16.000 djece i da, prema procenama, broj mališana iz porodica u kojima se praktikuje islam doseže do hiljadu, ali da je za sada broj zahtjeva za posebnom ishranom znatno manji od tog broja.

O obrocima za muslimansku djecu najviše brigu vodi računa Šuretka Šabani, kuharica u centralnoj kuhinji. Ona navodi da se o svemu vodi računa, pa nije u pitanju samo priprema, već i transport hrane.

„Imamo posude koje posebno koristimo za transport obroka do vrtića. Najčešće ja kuham te obroke, a ima dana kada nije potrebna posebna priprema hrane, jer toga dana u jelovniku nema svinjetine“, navodi Šabani.

Prema rečima mufije vojvođanskog Muhameda ef. Ziljkića, Novi Sad je jedini u Vojvodini koji se na ovaj način odnosi prema djeci iz muslimanskih porodica.

„Ovo je veoma značajno za našu zajednicu i naše vjernike, jer možemo našu djecu da vodimo u vrtić i ne brinemo o tome šta će i kakvu hranu jesti, i da li je ona u skladu s halal standardima ili ne. Posebnu zahvalnost dugujemo gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, i ’Radosnom detinjstvu’ koji su uvažili naše potrebe i izašli nam ususret“, navodi Ziljkić.

Dodaje da i njegova dvojica sinova od ove školske godine idu u vrtić upravo zbog uvođenja posebnog režima ishrane i da je za to zaslužan novosadski gradonačelnik.

„S obzirom na naše veliko prijateljstvo, često se susrećemo i neformalno razgovaramo o raznim temama. Pošto zna da imam dvoje male djece, jednom prilikom gospodin Vučević pitao me je da li moja djeca idu u vrtić. Rekao sam mu da ne idu i da je najveći razlog to jer nismo uspjeli da ostvarimo pravo na ishranu za našu djecu zbog vjerskih uvjerenja, i on je predložio da se taj problem reši”, kaže Ziljkić i dodaje da je značajno i to što i druga deca koja zbog verskih uverenja ne jedu svinjsko meso, poput Jevreja ili adventista, mogu da traže poseban režim ishrane.

Ziljkić podsjeća da je odlukom gradskih vlasti Novog Sada od 1. januara ove godine vrtić besplatan, što  će umnogome olakšati položaj i muslimanskih porodica, koje većinom spadaju u ekonomski ugroženu grupu.

Akos.ba

Region

Nemojte napadati i ljagati onog koji jedini drže uže povezanosti sa Bosnom

Piše: Ifet-ef. Aličković

Dvije godine nakon rata u Bosni, stojim sa društvom u bioskopskoj sali u Sarajevu, čekamo film. Jedna starija majka sa ćerkom stoji pored nas i nakon saznanja da smo iz Sandžaka dobaci: “Ovu jednu ćerku imam i radije bih je udala za Srbina nego za vas iz Sandžaka.”…..
Kontam bolesna žena.
Sednem u taksi i umalo ne dobih ćutek kad rekoh da sam iz Sandžaka jer kaže vozač da smo mi krivi za rat u Bosni…
Kontam bolestan čovjek.
Na fakultetu me obori profesor zato što sam iz Sandžaka…
Skontah, bolesno društvo.

Vratim se u svoj Sandžak i dođe situacija da se kao imam borim protiv onih koji hoće da se odcijepe od te Bosne. Nije lako. Sjetim se one majke, onog taksiste, onog profesora al povrh svega toga čvrsto držim to uže i ne puštam. Baš kao i ostali imami, i ulema predvođeni Muftijom Muamer-ef. Zukorlićem. Iza nas je naravno veći dio Bošnjaka Sandžaka. Istog tog Sandžaka kojeg skoro pa podjednako mrzi dobar dio Bosne ali i Srbije. Tokom svih ovih godina, Muftija Zukorlić vodi razne frontove za odbranu i očuvanje jedinstva Islamske zajednice, jedine zajedničke institucije i jedine spone sa našom maticom. Takvom kakva je. Majku ne možeš birat. I nakon silnih borbi sa unutrašnjim i vanjskim neprijateljima koji nas žele otrgnuti od Bosne, evo konačno se i ona umiješa u tu borbu. Al gle čuda, umjesto da stane na našu stranu ona nas optuži da smo mi ti koji želimo da uništimo tu Islamsku zajednicu. U prvom trenutku ostaneš zatečen a onda kad bolje razmisliš, možda je ona mamina ćerka postala novinarka na FTV, možda je onaj taksista po zasluzi dobio bolji posao pa postao direktor Mreže, možda je onaj profesor dogurao do zamjenika Reisu-l-uleme… Ne bih se ja toliko brinuo da bilo ko iz te nam matične Bosne izađe i javno rastera te miševe u rupe odakle su i došli. Da bar ima jedan bosanski Muamer Zukorlić il bar pola njega koji će da čvrsto uhvati ovo uže kojeg već 20 godina drži isključivo samo naš Muftija.

Al ne, mukla tišina.

Moja poruka braći u Bosni: Ako već nemate hrabrosti i smjelosti da se prihvatite farza i čvrsto uhvatite za ovo uže, nemojte pljuvati, napadati i ljagati onog ko ga jedini drži. Možda to bude kap da prelije čašu pa ga i on pusti.

Sandzampress

Region

Njemačka policija šokirana stanjem autobusa koji prevozi putnike na Balkan

Njemačka policija objavila je da je zaustavila autobus koji je išao za Srbiju i ostala u šoku zbog stanja vozila koje su isključili iz saobraćaja.

Zahrđala karoserija, neispravne kočnice i upravljački sistem – autobus je bio spreman za otpad, pišu njemački mediji.

Vozilo je zaustavljeno kod centralne autobuske stanice u Berlinu.

Mediji navode i da je autobus prešao 1,3 miliona kilometara, kao i da su rupe na vozilo popunjavali građevinskom pjenom.

Region

Ovo je Novopazarac koji je sinoć ubijen u restoranu Divan

U pucnjavi u novopazarskom restoranu “Divan”, koja se dogodila sinoć oko ponoći, ubijen je Nihad Hamidović (23) iz Novog Pazara.

Prvi rezultati istrage ukazuju da je nakon svađe i tuče zbog muzike vlasnik restorana 41-godišnji Adnan A. upotrebio vatreno oružje, tom prilikom ranjen je 23-godišnjak koji je preminuo na hirurškom odeljenju u novopazarskoj bolnici.

Takođe, ranjeni su i 38-godišnji Sead M, 23-godišnji Berid B. i 21-godišnji Emin R.

Adnan A. koji je osumnjičen da je pucao iz vatrenog oružja zadobio je povredu leđa zadobijenu oštrim predmetom, najverovatnije nožem, piše “Pink“.

Vlasniku restorana, Adnanu A. određeno je zadržavanje od 48 časova zbog krivičnog dela teško ubistvo.

Istraga je u toku.

Region

Vlasnik novopazarskog restorana ubio jednog mladića, ranio trojicu, a sve zbog sukoba oko muzike

U pucnjavi u novopazarskom restoranu “Divan”, koja se dogodila sinoć oko ponoći, ubijen je Nihad H. (23) iz Novog Pazara.

Prvi rezultati istrage ukazuju da je nakon svađe i tuče zbog muzike vlasnik restorana 41-godišnji Adnan A. upotrebio vatreno oružje, tom prilikom ranjen je 23-godišnjak koji je preminuo na hirurškom odeljenju u novopazarskoj bolnici.

Takođe, ranjeni su i 38-godišnji Sead M, 23-godišnji Berid B. i 21-godišnji Emin R.

Adnan A. koji je osumnjičen da je pucao iz vatrenog oružja zadobio je povredu leđa zadobijenu oštrim predmetom, najverovatnije nožem, piše “Pink”.

Vlasniku restorana, Adnanu A. određeno je zadržavanje od 48 časova zbog krivičnog dela teško ubistvo.

Istraga je u toku.